Профитероли
1 чаша мляко • 100 гр масло • Щипка сол • 1 ч.ч. брашно • 4 големи яйца • 1/2 ч.ч. сметана • 300 гр шоколадов чипс • 2 с.л. мед • 2 с.л. приготвено кафе • ванилов сладолед за сервиране
Загрейте млякото, маслото и солта на умерен огън. Когато маслото се разтопи, добавете брашното наведнъж и го разбийте с дървена лъжица, докато сместа образува тесто. Гответе при непрекъснато разбъркване на слаб огън в продължение на 2 минути. Изсипете горещата смес в купата на кухненския робот, добавете яйцата и разбийте, докато яйцата се смесят с тестото. Сипете сместа в пош с помощта на лъжица и оформете еднакви топчици върху хартията за печене (излизат около 18 броя). С мокър пръст леко натиснете вихъра на всяко топче. Можете също така да използвате и две лъжици, за да оформите профитеролите, ако нямате пош. Печете 20 минути или докато леко покафенеят, след това изключете фурната и ги оставете да престоят още 10 минути. Направете малък процеп отстрани на всяко топче, за да може парата да излезе. Оставете настрана да се охлади. За шоколадовия сос поставете сметаната и шоколадовия чипс в купа, поставена върху вряла вода и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи. Добавете меда и кафето и разбъркайте до гладка смес. За сервиране разрежете всеки профитерол наполовина, напълнете с малка топка сладолед, покрийте с горната част и полейте с леко топъл шоколадов сос.