Когато се говори за здравословно хранене, какво ви идва първо наум? Плодови фрешове, разбира се, чудесни на вкус, а и пълни с витамини, минерали, ензими... Затова живеем във века на фреша – сокоизтисквачките бръмчат във всеки дом, прясно изцедени сокове се пият на улицата, офиса, заведенията. Отлична алтернатива на безалкохолните газирани напитки и сокове в кутия, безспорно. Но специалистите вече надигат глас срещу прекаляването с големи количества от иначе полезната напитка. Защото в много случаи могат да са и опасни.
По-старото поколение сигурно си спомня, че навремето захранвахме бебетата с прясно изцеден плодов сок още през втория месец. Сега това се прави чак към първата годинка, а в някои случаи и по-късно. Причините са основателни. Фрешът предизвиква ферментация в стомаха и червата, и точно във вихъра на коликите на бебето през първите три месеца, ние го „газираме” допълнително раздувайки още повече червата.
Другата причина да не се дава фреш на бебетата са калориите в него. Бебето се засища, но се лишава от протеини и мазнини, така необходими за растежа му. Най-опасен е фрешът при децата с гастроезофагиален рефлукс. Той се среща в около 2/3 от кърмачетата и представлява връщане на стомашното съдържание към хранопровода. Образно казано стомахчето на такива деца е като шише без тапа и затова много лесно повръщат.
Стомашните киселини дразнят лигавицата на хранопровода и предизвикват неспокойствие и плач у бебетата. Попадайки към трахеята могат да предизвикат и кашлица. Фрешът улеснява излизането на храната от стомаха и утежнява рефлукса. Особено ако се дава преди лягане, легналото положение улеснява връщането на течностите.
Възрастните също трябва да подхождат с внимание към тази полезна напитка. За да е наистина здравословна, не трябва да се прекалява с количеството. Фрешът е доста калорична храна. За чашка портокалов сок например се използват 3 портокала, или средно около 300 калории. Вярно е, че плодовата захар (фруктозата) е по-полезна от захарта и другите подсладители, но е доказано, че в големи количества (няколко чаши дневно) може да увреди черния дроб както алкохола! Със специално внимание трябва да подходят хората със сърдечно съдови болести, които приемат лекарства за тях. Някои плодове и соковете от тях (например грейпфрут) влияят на действието на лекарствата.
Най-големият „грях” на фрешовете е, че не съдържат фибрите на плода, които са изключително полезни за храносмилателната система. Фибрите благоприятстват развитието на полезната чревна флора и предотвратяват запека, както и развитието на доброкачествени и злокачествени тумори в червата. Нормалната чревна флора има решаваща роля и за добрата работа на имунната система.
За хората, които искат да отслабнат, фрешът не е най-подходящата храна. Заблудата е, че се приема нещо полезно и нискокалорично, но на практика липсва чувство за ситост, а се доставят много калории от въглехидратите в сока. В тези случаи по-подходящ е зеленчуковият сок – от моркови, краставици и др. В тях въглехидратите (и калориите) са много по-малко.
Фрешът може да бъде опасен и за зъбите, особено при децата – омекване и загуба на зъбен емайл причинени от плодовите киселини или т.нар. киселинна ерозия на зъбите.
Не е необходимо да се лишаваме от фреш, но количеството трябва да е разумно - една, най-много 2 чашки дневно. И то прясно изцеден, защото при престой ценните му вещества губят свойствата си от окислението. Най-полезна е консумацията на цели плодове, така както природата ги е създала.