Мненията на нутриционистите за сушените плодове са противоречиви и има защо. Високата концентрация на витамини и минерали, както и богатото съдържание на фибри ги правят изключително полезни за балансираното хранене. Но голямото количество захари и допълнителната обработка с химически вещества на някои от тях, налага внимателен подбор и ограничаване на консумацията им.
„Дозата прави отровата“ е най-вярната максима по отношение на балансираното хранене. Има и храни, които могат да се ядат в огромни количества без никакви вреди за организма, но сушените плодове определено не са сред тях.
Ползи на сушените плодове
Процесът на сушене премахва водата от тях и остават с три пъти по-висока концентрация на витамини и минерали от пресните плодове.
Много по-дълготрайни са от пресните плодове и са идеални за преносима закуска.
Високоенергийни са и засищат бързо, отлично решение за снакс в движение.
Редица проучвания показват, че хората, които консумират сушени плодове редовно са с по-ниска телесна маса от тези, които не го правят.
Сушените плодове съдържат много фибри и антиоксиданти, особено полифеноли. Нормализират кръвното налягане, подобряват храносмилането и намаляват риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.
Вреди от сушените плодове
Липсата на вода в сушените плодове ги прави по-калорични и наситени със захари от пресните.
Някои плодове често се изсушават със захар, т.е. захаросват се. Такива са боровинките, бананите, мангото, ананаса, ябълките и други.
За разлика от останалите витамини и минерали сушените плодове губят по-голямата част от съдържанието си на витамин С.
Освен захар, към някои сушени плодове се добавят и сулфити, които предотвратяват обезцветяването и придават по-добър търговски вид. При хората със сулфитна чувствителност това може да доведе до обриви, астматични пристъпи и стомашни болки.
Нека да разгледаме хранителните качества на най-популярните сушени плодове:
Стафиди
Изключително богати на витамин В2. Отлични източници на магнезий, желязо, мед, калий, фосфор, цинк и калций. С високо съдържание на фибри и антиоксиданти. Стафидите са с нисък гликемичен индекс. Намаляват холестерола, понижават кръвното налягане и контролират нивото на кръвната захар. Намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.
Сушени сини сливи
Отличен източник на витамини А и К, както и на минералите калий и бор. Богати на фибри и антиоксиданти. Сушените сливи ограничават окисляването на LDL холестерола в кръвта, което намалява риска от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Подобряват храносмилането и се борят успешно с остеопорозата.
Фурми
Те са много сладки, но с нисък гликемичен индекс, така, че нямат негативно влияние върху кръвната захар. Изключително богати на калий, желязо, магнезий и мед, както и на витамини от групата В. Имат най-високото съдържание на антиоксиданти от всички плодове. Според някои проучвания жените, които консумират фурми през последните три месеца от бременността, са по-склонни към по-леко и по-бързо раждане.
Сушени смокини
Имат много високо съдържание на витамини от групата В и на минералите калий, магнезий, желязо, мед, калций, фосфор, цинк и натрий. Изключително богати на антиоксиданти, полифеноли и флавоноиди.
Сушени кайсии
Отличен източник на витамини от групата В и Е, както и на минералите фосфор, магнезий и желязо. Благодарение на богатото съдържание на пектин, сушените кайсии подобряват храносмилането, прочиствайки чревните микрогънки.
Важно при избора на сушени плодове!
Сушените плодове са вкусни и полезни, но само ако не са обработвани с химикали и нямат добавена захар. За жалост голяма част от предлаганите на пазара сушени плодове са третирани с вредни химикали, за да придобият по-добър търговски вид и по-дълъг срок на годност. Допълнителната обработка включва различни методи като опушване със серен диоксид за по-блестяща визия. Сушене в бензинови или газови пещи. Киснене в олио или глицерин, за да станат меки и лъскави. Някои сушени плодове като ананас, папая, червени боровинки и други първо са захаросани и след това изсушени. Затова когато избирате пакетирани сушени плодове внимателно четете етикета им, а ако ги купувате насипно - избирайте по-тъмни и по-сбръчкани, но с по-богато съдържание на полезни вещества.
Накратко, консумирани в малки количества (до 50 грама дневно), натурално изсушените плодове имат място в здравословното хранене.
Още по темата:
-
15 суперхрани за отслабване
-
Най-добрите постни заместители на месото
-
Как да вечерям, за да не пълнея?
-
Вегански десерти вместо захарни изкушения