
Катето Евро
Често приготвям този сладкиш, защото е лек, не е много сладък и е идеален за лятото. Ако го извадите топъл-топъл от фурната, можете да го съчетаете с топка сладолед:
Необходими продукти:
3 яйца
175 гр. захар
настъргана кора от 1 лимон
75 гр. животинска сметана 35%
140 гр. брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
20 мл. ром (или вода с есенция ром)
50 гр. разтопено масло
20 до 50 гр. маково семе
- масло за намазване на формата
- брашно за наръсване на формата
За приготвянето:
Брашното се смесва с бакпулвера и се оставя на страна до употреба. Яйцата, захарта и лимоновата кора се смесват се разбиват с миксер. Последователно се добавят сметаната, брашнената смес, разтопеното масло и рома.
Последно се прибавя маковото семе и се разбърква хубаво. Полученото тесто се насипва в продълговата кексова форма, предварително намазана с масло и наръсена с брашно. Тавата се прибира в хладилник за 30 минути, през които тестото си почива и се охлажда.
Фурната се пуска да загрява на 200ºС с включени горен и долен реотан и вентилатор. Когато тавата се сложи във фурната, градусите се редуцират до 175ºС. Пече се 40 минути. Готовността може да се провери с клечка. Оставя се да изстине напълно преди да се извади от формата.
Рецептите на Катето Евро: Пилешки гърди с три вида сирене и сметана
Рецептите на Катето Евро: Лесна торта
Рецептите на Катето Евро: сладкиш "Чорлавата Кейт"
Рецептите на Катето Евро: ягодово тирамису
Рецептите на Катето Евро: телешки език с ризото
Рецептите на Катето Евро: коблер с праскови
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.