Лошата слава на яйцата отдавна отмина. Оказа се, че холестеролът и другите мазнини, съдържащи се в тях не само не са опасни, както се смяташе дълги години, но и са полезни, особено за подрастващите.
През последните години на пазара се появиха и яйца от пъдпъдъци. Какви са техните предимства и трябва ли да ги даваме на децата.
Вижте още: 3 основни правила за добър имунитет: лекарствата и добавките не са най-доброто решение
Малкият обем е големият плюс на пъдпъдъчето яйце. Много деца се мръщят на цяло кокоше яйце и много лесно биха хапнали малко пъдпъдъче яйце. Пет такива яйца по обем се равняват на едно кокоше.
Но съдържат много повече витамини А и В, три пъти повече мед и кобалт, четири пъти повече желязо, фосфор, калий и полезни аминокиселини. Така се явяват незаменима храна за децата, особено за тези с анемии, злояди, ненаддаващи на тегло, при тежки физически натоварвания. Друг плюс е и неутралният вкус и интересният външен вид, които привличат децата.
Пъдпъдъчите яйца са много по-чист хранителен продукт отколкото кокошите. Пъдпъдъците по-рядко боледуват от инфекциозни болести защото имат по-висока телесна температура -42 градуса. Затова и не се ваксинират и не им се дават антибиотици.
Вижте още: Най-сигурната защита от рак на маточната шийка
В пъдпъдъчите яйца не се развива салмонела заради особената структура на ципата и черупката им, което не позволява проникването на вредни бактерии. Поради тази причина могат да се консумират и сурови, така се запазват всичките им полезни качества, а опасността от зарази почти липсва.
За разлика от кокошите яйца, пъдпъдъчите почти не предизвикват алергии. От тях дори се прави лекарство против алергии.
Пъдпъдъчите яйца са алкален продукт и предпазват от гастрит и язва, не дразнят стомаха.
Особено полезни са за тези, които не консумират месо поради високото си съдържание на витамин В12.
Полезните мазнини, фолиевата киселина и протеините поддържат хормоналният баланс при девойките и жените, затова се препоръчва консумацията на 2-3 пъдпъдъчи яйца и на бременните. Минералите и витамините правят кожата, косата, зъбите и ноктите здрави и красиви.
Безценните качества се дължат на богатият им състав: цинк, магнезий, желязо, кобалт, мед, калий, фосфор, манган в големи количества, високи нива на витамини В1, В2, В12, А, Е, антиоксиданти и незаменими аминокиселини.
Изследвания показват, че ако в менюто на децата се включат пъдпъдъчи яйца метаболизмът се подобрява, благоприятно се повлиява психическото им и физическо състояние, учениците запомнят по-добре материала в училище.
Може би затова в Япония на учениците се дават по две пъдпъдъчи яйца към обяда им. Както с всичко, и с пъдпъдъчите яйца не трябва да се прекалява. Разумното количество за деца в предучилищна възраст е 1-2 яйца дневно, а за учениците и възрастните 2-3.
Припомнете си:
- Лечение или тормоз: опасни похвати при лечението на децата
- Изпитани природни рецепти при болно гърло
- С какви болести може да ни зарази кучето
- Кога водата става опасна
- 8 уж невинни навика, които вредят на очите
- Опасен ли е глюкозо-фруктозният сироп?