Писмо до Шинейд О’Конър – до поискване

Шинейд О Конър
Снимка: Getty

Пак пиша писмо до небето. И пак съм изпаднал в някакъв странен ступор на неверие, че това, което се случи, наистина се е случило. Че не е за вярване. И продължавам да не го вярвам. Не. Отказвам да го проумея. Правя опити. Пак не. Не, не, и не!

Не е възможно да те няма, Шинейд. Не е възможно да те няма, защото нищо не може да се сравни с теб. Ти беше една от малкото значими жени птици. Изведнъж отлетя. Но никога не ни остави. Винаги беше там. В очакване на една прегръдка...

Шинейд О Конър
Снимка: Getty

Толкова дълго време ти отне да разпериш своите бели криле и слава Богу, че стана така, та ние, които бяхме спасявани от музиката ти, по-дълго да бъдем до тебе във всички моменти. Твоята връзка с безсмъртните ти фенове никога не е била едностранна, винаги е имало обмен, плакали сме заедно и сме се смели без да се познаваме.

И без да сме се срещали сме слушали твоите песни и сме ги пяли, няма значение дали е било фалшиво, важното е че сме ги преживявали до последната клетка, така както ти преживяваше нещата – до последната клетка. Без мембрана. Без филтър. Тази цигара няма край.

Навярно оттам идва и цялата ти любов към меланхолията, с която си напоила цялото си творчество, както се напоява кърпа с вода. През своите рани ти излекува нашите. През своята болка ти лекуваше нашите. Но на нас не ни е писано да бъдем легенди. Легендата си ти и си единствена. Представям си те вече, как си се изкачваш до най-високите етажи на облаците и вече вдигаш наздравица с Принс. Напълно обяснимо е. За вас са облаците. За нас остава липсата.

Тук има обаче една подробност, която не бива да се подминава. Това не е липса, след която остава кратер. Кратерите след тебе са запълнени всичките с твоя глас на Ангел и този глас сега се извисява над цялата плява на този безполезен свят и заедно с него се извиняваш ти и стигаш все по-нагоре и все по-високо.

За теб вече няма отсъствие, което да те разрушава. Твоят син е там, където си. Заедно сте. Това е най-важното. Несравнимото. Майка и син. Заедно. На небето звучи My Darling Child. Каква метафора за безкрая!

Не си сама, скъпа. Не си сама. И никога повече няма да бъдеш. В рая самотата не съществува. 

Шинейд О’Конър през годините

 

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти