Отново се делим, вместо да се обединим

f
Снимка: iStock

Някога преди, струва ми се доста отдавна, значението на думата семейство бе някак пряко и свързано с триединството: мъж, жена, дете. Дори сега – като го пиша ми звучи така далеч на фона на последните събития в столицата. От една страна Прайдът, от друга – походът в подкрепа на Христианското семейство.

Моето мнение е, че тези две събития не биваше да бъдат в един и същи ден. Това оставя едно усещане за целенасочено противопоставяне, от което няма никакъв смисъл. То само усилва напрежението между двете страни и не на последно място – подхранва омразата между тях.

f
Снимка: iStock

Защо съществува тази омраза? Първо, ще се опитам самият аз да си отговоря, за да дам отговор и на вас. Разсъждавам наум, мисля си и споделям с вас мислите си. Моля, не бързайте да ме линчувате! Така... първо... Какво е омразата? Това е едно изключително неприятно чувство, което измъчва не само мразените, но и мразещите. Тя се появява най-напред там, където липсва приемане. Тоест – липсва и всякакъв цивилизован диалог. Хетеросексуалните хора искат техните разбирания да бъдат приети. Същото искат и хомосексуалистите. Но разговор няма. Съответно – няма и решение. В заключение – омразата е победила сред тая пълна гробовна тишина.

Тук ще си позволя една лична позиция, макар и непоискана. Никога не съм имал против гейовете, познавам и изключително умни и интелигенти хора сред тях. Такива, които никога не биха отишли на Прайд. Те нямат нужда от тази показност, за да се обичат. Нямат нужда да парадират с това, че са заедно. Всъщност – думата парад идва именно от глагола парадирам. На кого е полезно това действие? Хетеросексуалните мачовци се озлобяват още повече, неразбирането им расте, хомофобията се засилва и достига своя пик. Но пак – разговор няма.

Двете групи се събират в две отделни тълпи. Разделението ги разцепва. Още и още. От своя страна, аз продължавам да не разбирам – защо е това непрестанно протовопоставяне на две коренно различни идеологии? Класическата, свързана и с църквата, ако щете, и новата, съвременна, европейска, неолиберална идеология.

Нещо важно, което се пропуска и не го прочетох никъде. Един елементарен въпрос – къде е Бог в цялата тази работа. Има ли значение вярата Христова? Или и тя е отживелица вече?

f
Снимка: iStock

Питам, защото имам представа за какво протестират хората на Прайда. Но ясно ли е за какво протестират хората на Похода? Те не искат да се видоизменя наредбата на природата и на Господ. Никой не е в състояние да ме убеди, че ги обединява само презрението към другата група. То не е презрение дори, то отново е неразбиране, неприемане и отказ от всякаква комуникация. Извинявам се, че пак стигаме до същата точка, но нямам вина за това.

И все пак – нека бъде ясно едно: има неща, които са по-важни, по-значими и по-съществени, от който и да било парад. Има един такъв израз – "Бог е любов". Преди го мислех за банален, честно казано. С времето осъзнавам колко истина има в тия думи. Бог наистина е любов. Той не дели. Делят се хората. И докато се делят и не разговарят помежду си – ужасно си пречат. Това е самата истина. Ако искате я приемайте. Ако не искате – недейте. Дано поне съм ви накарал да се замислите.

Прочети още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти