Не мигай!

Кали
Снимка: Личен архив

Кали

Всичко се променя. Глупаво е да вярваш, че нищо не се случва.

Във всеки миг от живота се случват безброй неща , някои добри, други -  не чак толкова. Всъщност, определянето на случващото се като добро или лошо е съвсем субективно.

Всичко е динамика, движение на материята и единствено ние даваме положителна или отрицателна оценка на събитията. „Добро“ и „лошо“ са  понятия, които използваме, за да поясним на другите как се чувстваме емоционално при промяна на установения ни ред в ежедневието.  Това, разбира се, не означава, че когато чувствителността ни по отношение на непрекъснато променящата се действителност е като че ли притъпена, то нищо не ни се случва.

Напротив! Животът тече изключително динамично и липсата на желание да следваш ритъма на промяната е най-сигурният начин да остарееш без да разбереш кога. Нали всички знаем, че сме смъртни? Нали не се заблуждаваме относно функциите на човешки организъм? Рано или късно бръчките се появяват и само до определен етап от стареенето пластичните интервенции са в състояние да прикрият промяната.

Очите обаче - те не остаряват. Защото са прозорец на душата, но към душата. Сигурно е, че времето променя външността ни, но не би могло да състари духа ни, ако ние не позволим.

И още. Ако очите ни се научат да гледат с разбиране непрекъснато случващото се около нас. Ако култивираме сетивата си така, че с открит поглед да възприемаме света около себе си повече от добрата му страна. Ако успеем да изтрием от паметта си думата „лош“ или просто я заместим с „опит“. И тогава  през очите ни ще се вижда онази, чистата душа, с която се раждаме. Душата на детето в нас.

Нали не сте чували децата да казват неща като: „ Нищо не ми се случва напоследък“ или „ Чувствам се толкова стар“. Така е, защото те не остават слепи за пъстротата на живия живот. Те го изучават с будно любопитство и безброй въпроси, преоткриват с възторг света и не спират да се интересуват, обичат искрено и не мразят никого, не им се спи или  заспиват, уморени от детските лудории, а не защото утре имат важна работа.

Простичко казано, не пропускат живота.

А ние, възрастните? Нали не си мислим, че знаем всичко? И ако е така, защо спираме да учим? Уморяваме се твърде лесно. Пестим енергията си днес, пестейки и духовните си пориви. Не съзираме красотата в различното и пропускаме обикновените радости. Надбягваме се с времето, залагайки на утрешния ден. И така пропускаме радостите си човешки.

Нека живеем пълнокръвно днес, защото сме част от света, част от живота – и днес, и утре.

Не го пропускайте – насладете му се като дете!

Още от Колонката на Кали:

„Захарче“ или „свиня“?

Споделено с Кали

Никой не ни обеща, че ще е лесно

Запознай ме с твоите

Да сваля или да кача 21 грама

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти