Не целувай само устните ѝ, целуни и душата ѝ

целувка
Снимка: istock

Чувал си, че се целуваш добре и вече си спокоен. Мислиш си, че си голямата работа. Мацките се топят в ръцете ти като бял шоколад през лятото, а чарът ти достига своя пик. Наглед всичко е наред, но някога дали си се замислял, че има още нещо в жената, което е за целуване. Не, не е това, за което веднага си помисли.

Не е никоя част от тялото. Не. Има и друго нещо, което не бива да забравяш. Душата ѝ. Тази толкова фина материя. Това всъщност е нейната същност. Нейната сърцевина. При нас мъжете е по-различно, всичко може да бъде обяснено прагматично и рационално.

Най-хубавите цитати за любовта от книгите

Жената не може да действа без душата си. Нищо не се случва извън душата ѝ. Най-лесно е да съдиш по поведението ѝ. Лошите момичета, които обикновено правят живота на добрите момчета черен, са били съсипвани доста преди това. Били са някакви красиви тела без съдържимо в тях, били са временни решения на постоянни проблеми, били са мачкани и принизявани със земята. От някакви "силни" мъже. Слагам "силни" в кавички, просто не мога иначе. Ще ми за да можех да разбера тази сила. Да я приема като сила, вместо като безсилие. Но не мога.

целувка
Снимка: istock

Има вероятност причината да е в мен. Поетът е романтик, той говори сладки безмислици, които впечатляват само жените. Така е. И не е така. Ще ви кажа защо. Говорейки за същността на женската душа, аз се опитвам да спася мъжката. Да ѝ дам шанс да бъде спасена. Искаме или не – двете неща са пряко свързани. Ин и Ян. Мъжкото и женското начало. Силното и нежното начало. Една цялост, която не се дели. Тя е част от опитите ни да бъдем безкрайни. Да не слагаме край преди края. Да не спираме с предполагаемите решения на уравнението любов. Да не се огорчаваме, когато разберем, че любовта не е уравнение, а неравенство.

Уинстън Хю Одън казва следното в едно свое прекрасно стихотворение. Цитирам по памет:

Щом любовта неравна е – тогаз – по влюбеният нека бъда аз...

целувка
Снимка: istock

Многоточието не може да спре прозрението. Прозрението стопява многоточието. С тези два реда се обобщава цялото любовно чувство. Неговото зараждане отвътре. Неговото излизане навън. Като рязко вдишване. Като издишване през корема. Като нещо нетленно. Като душата, за която говоря и си я представям като пеперуда в градина. Представям си я като ален мак сред други алени макове.

Веднага ще я познаеш. Душата на жената, която целуваш. Пожелавам ти да е същата, която сънуваш.

Прочетете още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол