Какво ли не правим, за да сме стройни и красиви?
Хвърляме се на всяка диета и чудодейни хапчета за отслабване, за детоксикация, за засилване на метаболизма... и по улиците крачат все по-дебели хора.
Най-примамлива е идеята да заменим обвиняваната за всички злини захар с нещо друго, хем сладичко, хем с малко калории. И тъй като на сладкото трудно се устоява, на помощ идват изкуствените подсладители.
Според науката обаче, еуфорията от тези заместители е неоснователна.
Какво става в организма след прием на изкуствени подсладители? Човек усеща сладост и рецепторите в устната кухина подават сигнали към мозъка, че в тялото ще постъпи захар (или глюкоза, фруктоза). Нека припомним, че синтетичните подсладители са химични вещества, в стотици пъти по-сладки от захарта.
Панкреасът започва да отделя инсулин, който обаче не може да разпознае тази синтетична субстанция и неговото ниво остава високо в кръвта.
Последствията са силно повишен апетит към сладка и калорична храна, усещане за незаситен остър глад (вълчи глад), небалансирани нива на кръвната захар. Все неща, от които най-малко се нуждаем, когато искаме да отслабнем. А транспортната функция на инсулина насочва дори и белтъците към периферните клетки и черния дроб за образуване на мазнини.
На тазгодишната среща на Обществото по ендокринология в Орландо екип от университета „ Джордж Вашингтон” представи изследване за ролята на изкуствените подсладители сукралоза (650 пъти по-сладък от захарта) и аспартам върху натрупването на масти в организма.
Представени са резултати от биопсия на стомашни мазнини от хора с нормално тегло и такива със затлъстяване. Всички те приемали напитки и храни с посочените два подсладителя.
Екипът установил, че при прием на нискокалорични подсладители се променя преминаването на глюкозата в клетките и наличието на гени, които увеличават производството на мазнини. Учените също така установили, че при хората със затлъстяване ефектът на подсладителите върху мазнините е още по-силен.
Този ефект е доказан и при изследване на стволови клетки, отгледани от мастна тъкан.
Изводът на екипа е: Нискокалорийните синтетични подсладители могат да увеличат производството на мазнини, особено при хора със затлъстяване.
Това е в резултат на провокираната от подсладителите метаболитна дисфункция водеща до повишено производство и натрупване на мазнини.
Изводът е ясен. Умереността в храненето и качествената храна са в основите на доброто здраве и стройната фигура.
За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.