Меракът умира последен

f
Снимка: iStock

Това е стара приказка и обикновено става въпрос за мъжки мерак. За това как един лекар се изхитрил да пуска в стаята на безнадеждно болни млада и кръшна медицинска сестричка и на когото светнат очичките, значи ще оздравее. Оздравявали. Имало още живот и живец.

Не знам дали е вярно, но е хубаво. Желанието, стремежът към каквото и да било, дори нездравият интерес, са показатели на волята за живот. Разумът дава сигнал, впряга сетивата, предава импулсите на тялото. Както знаем от древните - здрав дух в здраво тяло е ключът към житейските победи.

Духът и тялото са свързани. Естествено, че духът е по-важният, но такива като Стивън Хокинг са единици, които само потвърждават правилото, че животът и всичко, което той съдържа, са проекция на желанията, възникнали в ума ти. Дали инстинктивно, дали по навик, дали като стремление – всички центрове са в главата, нека не го забравяме. Във всеки един наш земен миг, нещо ни импулсира, за да поискаме нещо да направим. Да го пожелаем, да го отхвърлим, да се хвърлим в него или да си плюем на петите, фигуративно казано, все пак не можем да търчим непрекъснато в някакво брауново движение, още по-фигуративно казано.

Но импулсите ни водят. Докато свикнем да ги управляваме, да не се поддаваме в момента, в който възникнат. Спри, брой до десет и след това избълвай проклятия или замълчи с едно на ум. Всяка една ситуация, в която попадаме, е на този принцип. Над инстинктите са разумът и възпитанието. Урбулешката и през просото може да мине веднъж, няколко пъти, не и винаги. Както обичам да повтарям, Библията и Конституцията ни дават право на избор, обаче последствията сме длъжни да си плащаме. Сами.

f
Снимка: iStock

Когато едно дете направи беля, най-често я извинява с „Не помислих“. И сега си представете как мъжът, вашият мъж, с когото към края на Вселената и живота сте тръгнали, вземе че прекара една командировъчна нощ в обятията на младата си колежка, след което сведе невинен поглед и отрони „Ами, не помислих, като влязох в стаята ѝ…“ О, сто на сто е точно така – вечеря в ресторанта, вино, танци, коняк с кафе, кръвта бушува, че и нахлува, къде ти мислене, нали? Как къде – между ушите, обикновено там се намира средството за оформяне на мисли. Невинаги правилните, ама все пак да не ги пренебрегваме. И тогава се включва възпитанието, което изтласква кръвта обратно по правилните вени. Затова мъжете (не лицата от мъжки пол) не мънкат „Не помислих…“

С пълна сила това важи и за жените в подобна ситуация. За всеки един човек важи. Както на желания, щения, въжделения, мераци, сме подвластни всички до един. В примера с лекарския експеримент по-горе, става въпрос за хора в критично състояние, примирили се с него, с отслабени тела и мисли, блясъкът в очите просто сработва инстинктивно. И затова ви казах за живеца. Той е импулс. Но импулсът насочен правилно, както се оказва, прави чудеса. Насочен неправилно е безполезен.

Пробвайте да се поддадете на гнева, на сластта, на лъстта. Лесно е без никаква съпротива – то скандали, то промискуитет, то преяждане до повръщане и така нататък, без никакво усилие, сработва си от само себе си, щом си го пуснал по нанадолнището. Обаче после? О, знаете – то съжаления и самосъжаления, то вини, то язва и панкреатит и всякакви болести на тялото, тези на душата не ги смятаме, всеки си ги боледува, разплащателната сметка е лична. Не морализаторствам, опазил ме Господ, на що мераци съм се поддавала с всичка сила и що кредити съм взимала, за да си изплатя последствията, а лихвите, уважаеми, са мнооого големи. Ама – учим се. Учим се да не опираме до „Не помислих“.

f
Снимка: iStock

„Не знам дали са сладки" – вика Скъпият, слагайки пред мен купата с череши, пренесени през две южни граници. "Скъпа, не ги опитах, ти си първа. И не забравяй да си пожелаеш нещо.“

Нямам време аз за желание, защото в главата ми няма мисъл и само въздъхвам с пълна уста: „Ох, ще умра от щастие!“

„Това не е желание!“ – Скъпият ми дърпа купата изпод ръката.

Ами не е. Като се замисля.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти