Любов и други недостатъци

Ива Екимова
Снимка: Владислав Филипов

Ива Екимова

Преди броени дни светът се раздели на две. Класическият сблъсък този път беше на тема Свети Валентин или Трифон Зарезан. Кой влюбен, кой зарязан, полемиката беше удавена в снимки, гарнирани със сърца и стотици хиляди литри вино. Икономиката отчете ръст на СПА, романтични и други дестинации, а балоните с форма на сърце вече са спихнали до класиката на скучния битовизъм.

Колко трае любовта? Един ден, три месеца, три години. Цвете ли е, което поливаш или китка, която подаряваш. Едно е сигурно, любовта започва бурно,  засипана с кратки съобщения, романтични прояви на нежност, подаръци и други бързо ликвидни жестове на всеотдайност. После вихъра на ежедневието така подрежда пъзела, че забравяш образа си на влюбен и рутината поглъща празничната емоция, за да засили вихъра си в един единствен ден в годината. Този на любовта.

Истината е, че тогава се активират всички ресторанти, магазини, хотели и други в надпреварата с ексклузивни оферти, сякаш знаейки, че чувството за вина съсипва дълго трупани спестявания.

Не е тайна, че любовта е в дребните нещица, с които всеки ден даряваме половинките си. Любовта е онази емпатия, която ни поставя в обувките на другия. Любовта е готовността да се отречеш от  всичко, за да бъдеш верен и достоен партньор. Но не това е главното.

Това са краските, които правят картината наистина пъстра. Защото любовта е цветна. Раздялата е черно бяла. А до раздяла се стига, не защото другия изневерява, лъже или просто е загубил интерес. Раздялата се случва, защото спираме да харесваме образа си, отразен в очите на другия. Влюбването има един недостатък.

То е във флуидите, които образуват брауновото движение на емоциите ни. Тогава събуждаме сетивата за онези дребни, красиви и незабравими неща, които сме правили, а после внезапно получаваме амнезия. Изчезват милите думи, мечти, комплименти, песни, свещи и искрящо вино, които споделяме и ставаме прозаични и скучни. И тогава се появява тя! Любовта! Отново! И се връщаме към най-доброто си аз. Онова, романтичното, всеотдайното, любвеобилното, съвършеното.

Докато под пръстите ми препуска този текст, пред очите ми изниква образа на нихилиста Левин*, чиято омраза към света и стремеж към смъртта мигновено се стопява в очите на любимата и желана Кити*. После, под благословията на любовта, всички му се виждат така мили и прекрасни, а всичко, което до скоро му се бе струвало омразно и далечно, след отклика на любимата, му се видя така трогателно и възвишено...

Как да не се стремиш към този образ.

Образ без недостатъци!

*Левин и Кити са главни действащи лица в романа на Лев Толстой „Ана Каренина”, в който тяхната любов, независимо, че минава през редица перипетии, се претворява в споделена емоция, от която се раждат взаимност, брак, съпричастност и наследник, под възвишената Божия благословия, която Левин по-напред в романа отрича.

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти