Къде отидоха мъжете?

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Пак старата песен. Не останали готини мъже в България, а тези, които ставали, били или женени или гейове. Чувал съм го от жени, моята приятелка Боги написа и тезис по въпроса. В Edna.bg, много ясно.

И добре де, верно ли няма мъже е първият въпрос? Не знам. Но това го чувам често. И още по-често от жени, които нямат никаква причина да са сами. Така. Приемаме, че наистина има нещо по отношение на липсата на мъже.

Нещо като с пчелите. Около нас са, като се замислиш, ама май нещо изчезват. И това е драма. Действително драма. Но и без мъже не се живее, вероятно.

И така, къде са?

Ще ползвам моите приятелки – статистиката и демографията.

През последните 25 години населението на страната намалява с около 2 000 000 души. Сега сме около 7 милиона. Съотношението между мъже и жени е 48.6 към 51.4 в полза на жените. Макар и малко повече жените все пак са повече. Това ти прави по около 1050 жени на 1000 мъже. Не е съществено, но ето, че едни 50-тина жени, чисто статистически си остават капо. И това е само началото.

През последните 40 години, които всъщност са „нашите“ години има почти непрекъснато намаление на населението. Почти равномерно, но все пак мъжете намаляват повече.

Сега идва и въпросът с качеството на мъжете. Ах, качеството.

Със сигурност искаш човекът до теб да е възпитан, порядъчен, интелигентен, образован поне на прилично ниво. Айде, без крайности. Поне прилично. Е, през последните 25 години доста съществена част от отговарящите на този критерий мъже заминаха за чужбина. В пъти в повече от жените, заради мъжката си природа, повече смелост и заради необходимостта мъжа да направи тази крачка. Говоря от първо лице. Лично аз познавам цели класове от по-готините училища, които просто продължиха в чужбина. Повече момчета и по-малко момичета.

И ето тук се задълбочава сериозната липса на мъже. Търсени качества, липса на среда и реализация тук ти стават брутални конкуренти за един приличен тип.  Ще си кажеш – Ееее, а нема нужда всички да сме завършили Сорбоната, за да сме готини! Така е. Но аз познавам и адски много обикновени механици и всякакво ниво работници, служители, учени, лекари, които са готини и читави, ама и те заминаха, защото ако си монтьор в Германия ще ти бъде по-лесно, отколкото ако си механик тук и ще взимаш два-три пъти повече пари.

На мъжа му е по-лесно да си хване шапката и да тръгне нанякъде. Дори и да има примери за обратното, общия слуай е точно такъв.

Разбира се, че останаха много пичове, ама най-вече останаха и такива, с които да си нямаш работа, ако ще и да са последните мъже на света. Това са тези, които през 80-те бяха синове на разни склададжии, бармани, генерали, бензинджии, абе номенклатурата, които имаха наистина сериозни възможности тогава.

Много от тях не се научиха на нищо и си останаха посредствените селяндури, каквито са били и бащите им, но поставени в различни условия. Те останаха, защото те не са адекватни в чужбина. Не са конвертируеми там. Тук са гъзарчета, с които си разваляш вкуса и покрай които се питаш – Добре, бе, къде отидоха истинските мъже? Там са никои.  

Останаха и тези, които не мога да правят нищо и никъде. Не е задължително да им има нещо лошо. Някои осъзнато и желано, заради убедеността си, че тук са важни, полезни и оценени, но някои и заради отчайваща липса на качества, адаптивност и инициативност. И с такива си имаш работа. Просто статистически те са много и създават усещането, че си обречена и че за теб няма човек. Като ги гледаш кроманьонците, как да е ? Пък и обикновено по-простите, по-шумните и по-истеричните повече се набиват на очи.

Вярно, че има и много, които се връщат, но не достатъчно, за да запълнят една празнина, която е дълбана дълго и от различни посоки.

И така. Ето защо ги няма. Не искам да кажа, че има защо да ги няма.

Но нали знаеш, че любовта не е функция на статистиката. При тези обстоятелства просто не трябва да се затваряш в кулата на самотата с обясненията, защо точно си самотна. И защо няма мъж точно за теб.

Ама брилянтно издържани аргументи, защо няма мъж точно за теб. Има. Просто е някъде тук. Поогледай се. Казвам ти, тук и даже пита за теб. Защото и той търси.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти