Колонката на Кали: Искам или трябва?

Колонката на Кали: Искам или трябва?
Снимка: netinfo

Кали

„Искам сладолед, искам колело, искам да играя до късно с децата.“. Искам, искам, искам... 

Колко мили и наивни са детските желания!

Колко условия поставят родителите по пътя, по който мъниците достигат до толкова исканото от тях нещо? Противното би означавало лошо възпитание. А дали е така?

Колко трудни и непреодолими трябва да са препятствията? Има ли значение начинът, по който сме научени да ги преодоляваме? Има ли отношение към израстването ни като справящи се и успешни хора? Да видим.    

Желанието да притежаваме ни съпътства от съвсем ранна възраст, макар че няма яснота за изпълнението му. То нерядко зависи от някой друг. Разликата е в начина, по който заявяваме желанията си, и  хората, от които зависи реализацията им. Чистосърдечното „искам“ с опита и годините придобива съвсем друга форма.

Често „искам” се превръща в „трябва“ – дума, носеща категоричност, но и много тревожност. А, хората?  Да, хората. В даден момент мястото на родителите е заето от други хора, които не само не са готови да сбъдват желания, а напротив, готови са да откраднат вашите.

Тайната, както вече споменах, се крие в подхода за постигане на желаното. За съжаление, обикновеното „ искам...“, прераства в обсебващото „трябва да...“. Постигането на желание в повечето случаи вече не е възпирано от любящ родител с цел възпитание. Сбъдването на мечтата влиза понякога в конфликт с други зависимости.

Със заявката „трябва“, не показваме ли, че сме готови да дадем повече от необходимото? „Трябва“ ни поставя в зависимост и ни прави лесно манипулируеми. Заповедническият нюанс на тази дума обезсмисля съдържанието на желанието, което е проява на свободната ни воля. И къде тогава е удовлетворението?

В преследването на целта лесно се лишаваме от дребните радости, просветляващи погледа в уморителното ни ежедневие. Неистовият стремеж към материалното е лишен от себеконтрол и мъдрост. Той стремглаво отдалечава човека от щастието след постигането на целта.

„Искам“ е съвсем друга заявка. Тя  е неясна относно цената, която сме готови да платим за желанието си. Препятствията за искащия не са проблем, защото той постига целта, без да губи себе си. Той от малък е научен да се стреми само към неща, които истински желае.

Следвайки мечтата си, по пътя към истински желаното се учи да размахва силно и уверено крилете си в преодоляването на трудностите. Искащият е щастлив! За разлика от него живеещият единствено с „трябва” твърде трудно и рисковано постига височина на полета.

Защото на човешкия разум е присъщо равновесието. Нарушиш ли го, сам отдалечаваш щастието от себе си.

Искам или трябва?  

Ако се замислим - дали това, което трябва, е нещо, което наистина искаме?         

Още от Колонката на Кали:

„Захарче“ или „свиня“?

Споделено с Кали

Никой не ни обеща, че ще е лесно

Запознай ме с твоите

Да сваля или да кача 21 грама

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти