Колонката на Ива Дойчинова: Опорните точки на удоволствието

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Август е, морето е до коляно, морето е направо коляно в коляно.

Дружно в почивката заливаме плажовете у нас и в чужбина и се опитваме да си почиваме. А дали си почиваме?

Наскоро направих една анкета за това кое е по-дразнещо от бутилката минерална вода за 2 лева на плажа.

Изсипаха се отговори директно от пясъка за чичото, който ти стъпва на главата в спринт към морето, кучетата, тръскащи се върху твоята хавлия, песента на царевичаря и неговата муза, чистотата, обслужването, децата, майките, музиката и цвета на флага.

Всичко, заради което отиваме на море,  дразнеше ужасно и понамирисваше на Лозенец от миналата година.

„Адът, това са другите“  с право е написал Сартр.  И ако другите са ни 11 месеца в офиса, градския транспорт и на светофара и много искаме да си починем от тях на морето, няма как да стане. Цялата тази група е точно до нас и в почивката, при това – на голо. Някои гледки са много красиви, други – никак, но пак сме си заедно. При това на къси пасове, в кратък сезон и без дезодорант. 

А и сезонът в България ни е къс, та и обслужващият персонал няма опит, а големи усмивки, срокът на годност на кранчето в квартирата е обречен, а в скъпите хотели задължително има аниматори, които дънят джангър за разпускане между 3 и 6 часа следобед, защото звездите на хотела го изискват.

Връщаш се у дома с облещени очи и жадни за тишина уши. Пил си повече, удрял си карти или табла с часове, може даже да си потанцувал и две-три песни са били от твоите. Морето е уморено даже от очакванията ти, а ти си убит от носене на торби, търсене на място за паркиране и преситени очи от чаршиите с дрехи и преливащи боклуци в средата на деня.

Това ли беше? Почивка ли да го наричаме? Празнуваме ли себе си, когато се изстреляме така във въртопа, когато всички сме се нарекли да почиваме.

Почиваме в себе си, по всяко време и всеки ден от годината,  когато сме осъзнали че го правим.

Както казва един приятел „опорните точки на удоволствието“. 

Осъзнатото, изпитано и леко удоволствие. То е вътре в нас и го случваме независимо от „правилата“ за почивка или не. Любовта е любов, насладата, наслада, сънят е  сън, вкусното хапване – вкусно, приятелският разговор е дълбок и общуването същностно точно тогава, когато ни се иска. Педикюрът не е задължително розов и насочен към лагуната, за да ти разтриват с любов и грижа крачетата. Сервитьорката може и да не е уцелила поръчката, но усмивката й е до небето.

Вълните си играят, луната е забулена, Персеидите са зад облака и нищо особено не се случва, освен мира в теб и очите срещу теб. Тогава обстоятелствата нямат значение.

Тогава започва почивката отвътре и я празнуваш с хората, които умеят да си почиват. Целогодишно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти