Още една чудна коледна идея за обредна пита ви представяме от Катето Евро, всепризнат кулинар и майстор на прекрасните ястия (бел. ред):
Необходими продукти:
500 г брашно
4 яйца
половин кубче жива мая
половин кофичка кисело мляко
100 г прясно мляко
1 пакетче масло от 125 г
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
Техника на приготвяне:
Правя тази пита за празници. Няма по-хубав ароматизатор за дома от мириса на прясно изпечен хляб. Както и при царевичната питка, стоплям прясното мляко, сипвам вътре чаена лъжичка брашно, захарта, и маята и оставям да втаса.
Докато втасва за 20 минути, пресявам брашното, разбивам яйцата и правя кладенче в брашното. Изсипвам в кладенчето яйцата, киселото мляко, маята, солта и замесвам меко тесто.
Задължително го оставям да втаса към половин час. Като втаса, го разделям на три топки, разточвам едната на кора с дебелина около половин сантиметър, намазвам с разтопеното масло обилно, разточвам втората топка и слагам втората кора върху първата, отново намазвам обилно, същото правя и с третата топка.
Навивам на руло и го режа на пънчета около 5 см.
Слагам пънчетата в тава, отгоре ги намазвам с разбит жълтък и пека питата около 30 минути на 180 градуса.
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.
Още празнични идеи от Катето Евро:
- Рецептите на Катето Евро: царевична питка
- Рецептите на Катето Евро: сладкиш "Чорлавата Кейт"
- Коледните рецепти на Катето Евро: Коледни бисквити
- Рецептите на Катето Евро: зрял боб в гърне