Когато започнах да се занимавам с изучаване на виното всъщност не ми беше интересно само то като сетивен продукт, а по-скоро неговия тероар (мястото, където е произведено): хората, климата, лозята. И така започнах да пътувам към него. Исках да стигна до всички онези кътчета, където с любов и отдаденост, свързани с природата хора на изкуството на живеенето произвеждат вино заради традицията, историята и изразяването на тероара. Исках да ги изживея в техния естествен хабитат, с цялата им автентичност и емоциите, свързани с процеса на създаване не нещо ново и истинско.
И след като завладях половината винен свят всеки път се убеждвах в това, колко може да се научи по пътя на виното: за хората, света и усещанията. За емоциите и традициите. За човека и природата.
Все пак избирам дестинациите си, така, че виното което се произвежда там и винарните, които посещавам да погалят небцето ми с нещо, което наистина харесвам или просто ми е интересно да опитам.
Ето някои от местата, където ви препоръчвам да отидете, ако предпочитате тези вина:
Червено, плътно, сериозно, с дълъг потенциал за развитие и отлежаване:
Франция (Бордо, Рона), Италия (Тоскана, Пиемонт), Балканите (Хърватска, Сърбия, Северна Македония), Португалия (Дуоро), Испания (Риоха, Приорат, Торо, ), ЮАР, Австралия, САЩ (Калифорния), Аржентина (Мендоза), Чили.
Червено, леко, ефирно и елегантно:
Франция (Южна Франция, Божоле, Бургундия), Австрия, Германия, Италия (Тирол, Фриули, Сицилия), Нова Зеландия (Централно Отаго).
Розе:
Навсякъде, където се произвежда червено вино.
Плътни и екстрактни розета: Испания, Гърция, островите в Европа (Кипър, Крит, Сардиния), Франция (Бандол)
Леки, бледи розета: Франция (Прованс), България, Словения, Северна Италия.
Ароматни и експресивни вина
Почти навсякъде в Новия винен свят: Нова Зеландия, Чили, Аржентина (Салта), но и в Европа: Франция, България, Гърция,
Комплексни и минерални бели вина
Германия (Мозел), Франция (Елзас, Лоара, Сансер), Италия (Тирол, Фриули, Сицилия, Неапол), Испания (Галиция, Баския), ЮАР.
Комплексни бели вина (често отлежавали в бъчва)
Франция (Бургундия), Балканите, Чили, САЩ (Калифорния).
Подсилени вина
Португалия (Дуоро), Херез, Севилия и Малага в Испания, остров Мадейра, Сицилия (Марсала), Гърция (Мавродафни)
Десертни вина:
Кипър (около Лимасол), Гърция (Санторини), Унгария (Токай), Австрия (около езерото Нойзидл), Италия (Винсанто от Тоскана, Асти от Пиемонт), ЮАР (Констанца), Австралия, Канада (ледено вино).
Пенливи вина:
Франчакорта в Италия, кава в Барселона, ЮАР, Словения, Шампан, Елзас и Лоара във Франция.
Където и да отидете обаче не забравяйте да бъдете любопитни: да говорите с местните, да откривате нови вкусове, да посещавате изби и да изживявате. Характерът на виното се променя, когато го вземете със себе си и го консумирате на друго място. Уловете момента и бъдете откриватели!
Още по темата:
-
Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа кое е перфектното вино за теб!
-
Има ли МЪЖКО и ЖЕНСКО вино
- Виното като начин на себеоткриване: невероятната история на Ирина, която търси своето истинско Аз чрез блажената напитка на боговете