Пазарите са отрупани с пресни вкусни плодове и зеленчуци, дар от есента, но бебето е още малко и не може да ги опита.
А когато стане време за захранване, навън ще вали сняг и няма да има и спомен от това изобилие. Спокойно, повечето от сезонните храни могат да се консервират като запазват голяма част от качествата си при правилна обработка.
Замразените зеленчуци са идеалната алтернатива на пресните. А понякога са и по-полезни от тях през зимата. Защото се знае, че несезонните плодове и зеленчуци идват от стотици километри, в най-добрия случай са парникови, отглеждани на изкуствена светлина и с много торове. Затова запретвайте ръкави и подгответе фризера. Ако искате наистина полезни зеленчуци, трябва да са възможно най-пресни и здрави (без загниване) при замразяването им.
Спанакът е идеален за замразяване. Измийте едно по едно листата и бланширайте за 2-3 минути, охладете и поставете в пликове във фризера.
Тиквичките, морковите и пащърнакът също се приготвят лесно – остъргват се, измиват се, бланшират се за 2-3 минути след което веднага се поставят в ледена вода за 1 минута. Отцеждат се и се съхраняват на порции в пликове във фризера.
Тиквата се настъргва и се замразява, след това е лесна за приготвяне. Храната може да се замрази и в бурканчета, условието е да има един пръст разстояние до капачката, за да не се пукне стъклото при замразяването.
Ако ви е попаднало прясно, домашно месо, също може да го съхраните за няколко месеца чрез замразяване. За децата е най-добре да се свари предварително до готовност, пасира се заедно с част от бульона, може да се прибавят и зеленчуци и се разпределя в бурканчета или формички за лед.
Докато при замразяване се запазват много от качествата на зеленчуците, при плодовете не е така. Те съдържат голямо количество вода и при размразяване стават на каша и с вкус, далечен от истинския.
Малко плодове са подходящи за замразяване – боровинки, малини, диви ягоди. Размразявайте плодовете бавно на стайна температура. При зеленчуците е обратно, размразявайки ги в кипяща подсолена вода за 1-2 минути те запазват свежия си вид.
Консервирането в бурканчета чрез стерилизация е стар начин за запазването на продуктите. Измийте старателно бурканчетата и капачките, напълнете с подходящи продукти и стерилизирайте за 15 минути. Така ще имате готови придукти за детето.
Сушените плодове и зеленчуци запазват много добре витамините и минералите си, губят само водата си. Вече се продават специални уреди за сушене на плодове и зеленчуци. Прекрасни на вкус и качество са сушените сливи, кайсии, ябълки, круши, чушки, домати.Сушените плодове са много полезни, съдържат витамини и минерали, въглехидрати и разтворима целулоза.
Класическо лекарство при запек са сушените сини сливи и круши. Накисват се във вода, пасират се и се предлагат на детето на гладно за стимулиране на перисталтиката на червата.
Още от д-р Андреева:
-
Изпитани природни рецепти при болно гърло
-
В коя част на деня да приемаме витамините и хранителни добавките (за да се усвояват от организма ни най-добре)
-
7 начина да съсипем бъбреците си
-
Децата често падат: как да разпознаем дали травмата на главата е опасна
-
Чудото сребърна вода
-
Как да намалим изпотяването