Изкуственият интелект и естественият контакт

Дами и господа, имам една новина за вас – светът вече не е един. Световете са два. Този, в който живеем всеки ден, и другият, който носим в джоба си. В телефона, таблета, лаптопа. В някое друго устройство, извън битието.

Нуждата от бягство е остра. Необходимостта от алтернативен свят и паралелна действителност вече е нещо естествено. Както приемаме, че е естествено да има прогрес на техниката.

Технологиите достигат едни други върхове, които ние, хората, още изкачваме. Изглежда толкова естествено. Дори и да не е – нямаме право да го показваме. Ние самите също сме част от прогреса.

11 неща, които не трябва да бъдат в социалните ви мрежи

Прогрес ли е това всъщност? Да си част от матрицата. От нейното неделимо цяло. От нейния организъм. Истината е, че вече не можем да се справим с реалност, различна от тази, в която сме вкарани и с която сме толкова свикнали, че не ни се излиза от нея.

Няма по-нагледен пример за това от пътуващите в метрото. Влизаш вътре и виждаш едни лица, наведени към малките екранчета. Обикновено са десет към едно, спрямо някой човек, който прави нещо друго. Рядко съм виждал такъв, който чете книга. Общо взето или гледа в пространството, или просто скучае. Но има и такива изключения.

телефон
Снимка: iStock

Смартфонът ли е най-добрият ни приятел? Не е ли той именно узурпаторът на нашето внимание? С неговия изкуствен интелект и десетки функции, които ни отдалечават все повече от живото общуване. Общуване? Писането в приложенията за комуникация не е ли същото? Искаш да кажеш нещо на някого – написваш му го. Точка.

Колко ли телефони дрънват в една и съща секунда и на дисплея се появява съобщението "Не те обичам вече." Кофти тръпка. Но го има и това. Както го има и другия избор. Да не разбиваш сърцето. Или ако все пак ще го разбиеш – да го направиш очи в очи.

телефон
Снимка: iStock

Живото общуване сякаш е станало някакъв лукс в ерата на емотиконите. За какво ти е да целуваш, след като можеш да изпратиш емотикон целувка. Има емотикон прегръдка. Има и емотикон разбито сърце. Всичко е измислено наготово. На света не му трябват думи. Светът вече е резюмиран. Съкратен и преразказан. Затворен в телефоните. Готовото удоволствие и неговата студенина. Сега може и да не я чувстваме, но ще дойде мигът да я почувстваме. И тогава може и да се стреснем. Може и да си дадем сметка, че наистина сме в матрицата. Може и да поискаме да излезем от нея. Дано тогава да не е късно.

11 неща, които не трябва да бъдат в социалните ви мрежи

Прочетете още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол