Задавали ли сте си и вие този въпрос? Или може би сте го чували от ваши близки?
Аз го чувам често от моите клиенти. Прекалено често.
Още съвети за здравословното хранене и отслабване можете да видите в секцията Полезно в сайта ми.
Покрай цялата еуфория около така наречените „здравословни храни“ се създаде представата, че можем да ги консумираме без мярка и в същото време да сме в отлична форма. Това е погрешна представа.
Много хора изпадат в капана на „здравословните храни“ и това води до създаване на токсична връзка с храната. Връзка, която създава напрежение, заблуждава ни и ни пречи да се насладим на удоволствието от правилното хранене.
- Какво представлява „капана на здравословните храни“?
- Съществуват ли наистина здравословни и нездравословни храни?
- Помагат ли ни здравословните храни да отслабнем.
Ще разгледаме горните въпроси, за да намерим отговор на вечната тема за здравословните храни и отслабването. Можете да сте сигурни, че след като прочетете тази статия ще си отдъхнете и ще погледнете на храната около вас по друг начин. Много по-приятелски.
Да започваме.
Какво представлява „капанът на здравословните храни“?
Възприемането на храните единствено като „здравословни“ или „нездравословни“ води до създаването на токсична връзка с храната. Връзка, която ни вкарва в „капана на здравословните храни“. Какъв е този капан?
Това е капан на съзнанието ни. На възприятието ни за правилно и грешно. На „добра“ храна и „лоша“ храна. На търговските заблуди за храненето и на култа към „здравословното“. Този капан олицетворява етикирането на храната от нас самите като „здравословна“ и „вредна“.
Този капан ни кара да отричаме всички „нездравословни“ храни и да се стремим да ги избягваме по всякакъв начин, дори и когато те са точно това, което ни се яде. А ако си позволим да хапнем от „лошите“ храни, след това се измъчваме от угризения, съжаляваме за направеното и започваме да ги отричаме още повече. До какво води това? До крайност. А всяка крайност е вредна. Дори и крайността към „здравословното“.
Отричайки всички „нездравословни“ храни, започваме да компенсираме със „здравословните“ им заместители.
- Вместо да си хапнем лъжичка течен шоколад, приготвяме здравословен такъв от авокадо и какао.
- Вместо да се насладим на парче класическа пица, измайсторяваме блат от карфиол и си представяме, че ядем истинска пица.
- Вместо да си купим кутия бонбони, използваме голямо количество ядки, тахан, фурми и кокосово масло, за да си направим „здравословно“ подобие на любимите ни бонбони.
Заменяме захарта, брашното и млякото с мед, ядки и растителни „млека“ и мазнини.
Не забравяйте, че калориите са си калории, колкото и „здравословни“ продукти да ползваме, за да си приготвим „здравословен“ шоколад. Понякога „здравословните“ заместители са дори по-калорични от традиционните си събратя. Заменяме познатото с модерното.
Дали това ни прави по-щастливи? Ако вас ви прави - прекрасно! Продължете да творите.
Но ако се чувствате като жертва на култа към „здравословното“, измъчвате се от противоречия и продължавате да си мислите и да желаете класическите „нездравословни“ храни - внимателно прочетете следващия абзац и опитайте да се освободите от капана на „здравословните храни“.
Няма „добри“ и „лоши“ храни
„Няма „добри“ и „лоши“ храни. Няма „здравословни“ и „нездравословни“ храни.
Никоя храна не е лоша храна.
Храната си е храна. Тя ни е нужна за гориво. Нужна ни е и за удоволствие.
Да, някои храни съдържат повече хранителни елементи от други. Но има място и време за салата. Има място и време и за пица.
Забравете за етикетите „здравословно“ и „вредно“, които поставяме на храните, и ще се почувствате освободени.
Ако все пак желаете да категоризирате храната, можете да използвате термините „основна“ - преобладаваща храна, и „деликатесна“ храна - храна за вкус. Аз боравя с тях, за да обясня на клиентите си разликата между храна, притежаваща добри хранителни качества (основна) и такава с минимална или нулева хранителна стойност (деликатесна). Липсата на „добро“ и „лошо“ в описанието на храната ни помага да подобрим връзката си с нея и да не се измъчваме всеки път, когато изберем „деликатесна“ храна.
Да подобрим отношението си с храната
Да подобрите отношението си с храната и да се освободите от крайностите, е едно от най-добрите неща които можете да направите за себе си.
Знам, че не е лесно. Знам, че етикетите „здравословно“ и „вредно“ упражняват голяма сила върху отношението ни с храната.
Но можем да се освободим.
Това, което препоръчвам на клиентите ми в кабинета и онлайн, е да се фокусират не върху отделни храни, а върху хранителния си режим като цяло.
Нека да гледаме на храната такава каквато е. На всяка храна. Храната е гориво и удоволствие.
Вместо да се фокусираме върху отделните храни, нека да обърнем внимание на режима си на хранене.Нека да се стремим хранителният ни режим да е здравословен като цяло. Какво означава това? Означава да се храним редовно, качествено и умерено.
Всяка храна има място в здравословния ни режим. Да, всяка. Но трябва да се научим д правим разликата между "основна" и "деликатесна" храна. И да консумираме първата, когато сме гладни, а втората, когато искаме да хапнем нещо за вкус.
Рестрикциите и забраните не работят. Не си забранявайте храни. Научете се да консумирате всяка храна в подходящите количества, спрямо нейната хранителна стойност и вкус.
В момента, в който свикнете да правите разликата между основна и деликатесна храна, ще можете лесно да вземате правилните решения за Вашето хранене. Без напрежение. Без угризения. С лекота.
За здравословните храни и отслабването
Да се върнем на въпроса от началото на статията:
„Ям само здравословни храни, а не отслабвам. Защо?!“
Директният отговор е:
Независимо колко и какви „здравословни“ храни ядете, няма диета, която е да е толкова здравословна, че калорийният прием да загуби значение.
Калорията си е калория. По дефиниция всички калории са еднакви. Калорията е мерна единица за енергия. В контекста на храненето - калориите показват енергийната стойност на храните.
Не можем да спорим със законите на математиката и термодинамиката. Това, че си мажете филийката хляб с авокадо или че използвате само кокосова мазнина и ядете само „здравословни“ храни, не прави хранителния ви режим здравословен, ако консумирате прекалено много калории дневно.
Каквито и здравословни храни да ядем, ако енергоприемът ни надвишава енергоразхода - не може да очакваме да отслабнем. И не можем да твърдим, че се храним здравословно.
Забравете за „здравословно“ и „вредно“. Не слагайте етикети на храната. Фокусирайте се върху редовното, качествено и умерено хранене. Без забрани и ограничения. Без етикети. Без напрежение. С усет и настроение.
Можете да видите още съвети от Ипократис и да изберете вашата индивидуална програма от тук www.ipokratis.bg
Прочетете още от Ипократис Пападимитракос:
- „Плато“ в диетата? Причини и решения за застоя в отслабването
- Какво се случи с хляба и защо ни е страх от него?
- Вечният въпрос: колко бързо мога да отслабна?
- Отговор на вечния въпрос: Защо не отслабвам?
- Искам да сваля килограми! Ама наистина ли си сигурна в това?