Още от времето на Хипократ се знае, че храната е лекарство. Какво по-хубаво от това вместо към лекарства да посягаме към храна, която ще ни предпази от настинки през зимата?
Разбира се, храненето трябва да е разнообразно, но винаги да включва храни, съобразени с особеностите на студения сезон. Ако искаме ние и децата ни да сме здрави и в добро настроение.
Тлъста риба. В студените дни малко повече мазнини в храната са добре дошли като източник на енергия и топлина, а мастноразтворимите витамини (А, Е, Д) правят лигавиците устойчиви на вируси. Богати на полезни ненаситени мазнини са сьомга, скумрия, сардина, риба тон, сафрид, херинга, моруна и др.
Мазнините в рибата са доказано профилактично и лечебно средство при сърдечно-съдови, неврологични, онкологични заболявания. Да не забравяме, че през зимата слънцето е оскъдно, не се синтезира витамин Д, който освен с рахита, се свързва и с честото боледуване.
А и Е витамини са отговорни за зравето на кожа и лигавици, оттам и за локалния имунитет. Микроелементите в рибата селен, манган, фосфор, йод и цинк подобряват метаболизма и имунитета.
Тези, които не обичат риба, имат алтернативен източник за набавяне на полезни мазнини – авокадото. То е съставено от 30% мазнини, предимно Омега 9 и по-малко Омега 6 и Омега 3. Съдържа витамини като в рибата, микроелементи калций, магнезий, калий, желязо, мед, фосфор.
И като говорим за полезните мазнини, да не забравяме и другите неживотински източници – суровите ядки, зехтина, маслото от орехи, от гроздови семки.
Цитрусовите плодове са основен източник на витамин С през зимата. Той укрепва имунитета и участва в различни биохимични процеси в клетката. Силен антиоксидант – предпазва от разрушителното действие на свободните радикали, вируси, бактерии, токсини. Фибрите в плодовете прочистват храносмилателната система и изхвърлят холестерола. Затова пийте фрешове, не не забравяйте да похапвате и цели плодове.
Морковите са незаменими през зимата. Те съдържат бета каротин, от който се синтезира вит.А, нужен за доброто зрение и здравината на кожата и лигавиците. През зравата лигавица вирусите трудно проникват. Съдържат също витамини от В групата, С, РР, ензими, минерали –калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган и мед. Всекидневната употреба на сок от моркови засилва защитните сили на организма, помага при анемии и болести на кожата.
Подобна по състав е и тиквата. Полезна е във всякакъв вид –варена, печена, в сладкиши. С нея най-добре се прочиства организмът –целулозата извлича токсините от червата и вредните мазнини.
И когато се говори за вируси през зимата, няма как да не се спомене „природният антибиотик” - чесънът. Официалната медицина е доказала неговите качества като имуностимулатор и бактерицидните (убива бактериите) му свойства.
Потиска развитието и на вирусите, гъбичките, дори и на раковите клетки.
Салата или ястие с чесън плюс чаша червено вино са идеалната профилактика на грипа за родителите, за децата същото, но без алкохол. Другите видове лук - праз и кромид, имат подобни свойства, ако се консумират сурови, още по-добре.
Припомнете си още:
- Как да разпознаем пневмонията: тя не е опасна, когато се лекува адекватно и навреме
- Най-честите заблуди за хремата
- Как родителските грешки пречат на оздравяването
- Ненужната война с температурата