Пазим се старателно от болните хора, за да не ни заразят. Но много често неприятностите идват от най-неочаквани места, от храната например. През топлите месеци този път на заразяване става особено актуален.
Болестотворните микроорганизми се развиват прекрасно на топло и в добра хранителна среда. Кои храни могат да са опасни за здравето ни?
Млякото може да е заразено при лоши условия на добиване и съхранение, както и да пренася болести, от които е било болно животното.
Такива са туберкулоза (козите не боледуват от туберкулоза), бруцелоза, ку-треска и др. Затова прясното мляко трябва непременно да се вари, въпреки, че на опаковката пише, че е пастьоризирано. Особено през лятото.
Най-опасно е домашното прясно мляко купено от улицата или от пазара, там няма никакъв контрол. То може да носи зарази от лошата хигиена на стопаните –салмонелоза, дизентерия, стафилококови инфекции.
Млечните продукти, преминали процес на ферментация (сирене, кашкавал) носят по-малък риск от зараза.
Яйцата могат да бъдат заразени още когато се е сформирало яйцето, парадоксът е, че и прясното яйце може да е заразено. Вторичното заразяване става след снасянето с фекалиите на кокошките, както и при лошо съхранение. Най-често яйцата са източник на салмонелоза. Затова обилното измиване с вода на яйцата преди употреба е задължитерно.
Месото е носител на различни паразити, най-често трихинелоза. Често се среща при дивечовото месо и при домашните животни. Освен това с месото могат да се пренасят туларемия, туберкулоза, антракс и др. Месото много бързо се разваля, особено лятото. Най-опасна е каймата, за кратко време в нея се развиват различни патогенни микроорганизми. При съмнение за годността на каймата най-добре е да се използва чрез варене, а не на скара, където части могат да останат недоопечени.
Морските дарове също бързо се развалят. Значение за тяхната безопасност има и мястото на улов, например ако са в близост до изливане на канализациите могат да са заразени със салмонела, дизентерия, коремен тиф. Рибата се заразява чрез мухи, хлебарки и други насекоми, при неправилно съхранение. И тук основното правило за безопасност е добрата кулинарна обработка и да се внимава от какво място са закупени продуктите.
Плодовете и зеленчуците също могат да са опасни. Нискостеблените (ягоди, репички, марули, салати, лук, подправки) са опасни като източник на кучешка тения (ехинококоза), която е тежка болест с развитието на кисти в различни органи. Най-често в черния дроб, но се засягат всички органи, дори мозъкът. Това се случва, когато заразени кучета замърсяват нискостеблените растения с изпражнения, в които има яйца на кучешката тения. Основната профилактика е обилното измиване с вода, старателно, листо по листо.
На практика всеки хранителен продукт може да е източник на зараза, когато е пипан с мръсни ръце, неправилно съхраняван, облазван от мухи, хлебарки, мишки.
Още:
-
9 признака, че нещо не е наред с очите на бебето
-
(Не)истини за витамин С: Дали наистина е панацея вездесъщият витамин или поредната мода в медицината?
-
7 основателни причини, за да си лягат децата навреме
-
Какво не знаем за хранителните алергии, които децата ни развиват
-
Лечение или тормоз: опасни похвати при лечението на децата
-
Стотици съвети за отслабване, и все повече хора с наднормено тегло - къде е уловката?