Сезонните плодове са най-добрият „доставчик“ на витамини, минерали, ензими, фибри. Защото са пресни, знае се, че когато престояват, дори и правилно съхранени губят ценния си състав. Затова използвайте изобилието, за да посрещнете заедно с децата си вирусите и настинките през зимата със здрав организъм.
Ябълки - Ябълката е един от най-ценните плодове. В България се отглеждат над 300 сорта, всички с отлични качества. Тя съдържа според вида си от 5 до 15% захари и от 0,14 до 1,3% плодови киселини, пектин, витамини А, В, С. Ябълката е универсален плод и се използва при различни заболявания – анемия, високо кръвно налягане, храносмилателни разстройства, камъни в бъбреците, чернодробни заболявания.
Ябълковият пектин е най-доброто природно средство за намаляване на холестерола. Плодът е особено ценен при заболявания на храносмилателната система, тъй като съдържа едновременно пектин и целулоза. В суров вид усилва перисталтиката на червата и помага при запек. Когато ябълката е печена е идеално средство против разстройство.
Ябълките са най-полезни, когато се консумират сурови и с кората. Но тъй като последната често се обработва с химикали за трайност, тънкото обелване е по-разумно. Ако детето не обича плода, може да му се предложи ябълков сок. Той трябва да се приема веднага след приготвянето, защото бързо потъмнява на въздуха и витамините се разрушават.
Круши - плод с много предимства, които не всички познават. В медицината се препоръчва най-вече на хора със запек, но тя съдържа много ценни вещества: 6-15% захари, 0,2% лимонена киселина, витамини В и С, пектин, калий, фосфор, магнезий, желязо. Калият е важен елемент за сърцето, намалява отоците. Фосфорът подобрява състоянието на костите и зъбите. Магнезият премахва напрежението и умората и стимулира мозъчната дейност. Желязото не е в голямо количество, както в месото и яйцата, но е много полезно за подрастващия организъм.
Витамините от група В оказват влияние на нервната система и имат противоанемично действие. Пектина стимулира дейността на червата и предотвратява склерозата на кръвоносните съдове. Малките деца,които не могат още да дъвчат приемат крушата пасирана или настъргана на ситно ренде.
Грозде - съдържа уникална комбинация от витамини, минерали и други вещества, които го правят изключително полезно за здравето. То е един от най-мощните антиоксиданти. Съдържа доста захари - 10-30%, органични киселини, минерали, азотни вещества, витамини от група В и редкия елемент бор, влияещ на хормоналното равновесие.
Тъмните сортове грозде съдържат съединения, които унищожават вируса на херпеса. В тях и във виното се съдържа и ресвератрол – вещество с противораково действие, което намалява и възпалителните процеси. То подобрява кръвообръщението и подобрява сърдечната дейност.
Сладките сортове са подходящи при болести на храносмилателната система, черния дроб и бъбреците, но не са подходящи за диабетици поради високото си съдържание на захари.
Дюли - по състав се доближава до ябълките и крушите, но поради стипчивия си вкус в сурово състояние не се харесва на всеки, особено на децата. Приготвена по подходящ начин обаче има редица лечебни свойства. Печената дюля е ефикасна при храносмилателни разстройства. Варената дюля много добре повлиява кашлицата, като спомага за по-лесното отделяне на секретите. Вари се средната част със семките и се подслажда с мед или захар.
Орехи - орехът е отлично лекарство от “есенната аптека”. Съдържа от 45 до 75% мазнини, целулоза, витамини А, С, Д, Е, селен, коензим Q, които го причисляват към групата на силните антиоксиданти. Мазнините в ореха са в голямо количество, но са ненаситени и действат антисклеротично като понижават “лошия” холестерол.
Орехите влияят на мозъчните процеси и стимулират интелектуалното развитие, което ги прави особено подходящи за подрастващите. На малките деца до 3 години не се дават цели орехови ядки, защото могат да се задавят.