Обикновено се замисляме за грешките в храненето на детето когато то се закръгли застрашително или е прекалено слабо, когато боледува постоянно и развие анемия. Но обикновено вече е късно, навиците за хранене се оформят в ранна детска възраст около първата годинка и да се променят е много трудно.
От доброто функциониране на храносмилателната система зависи не само растежът и съзряването, но и състоянието на имунната система. В червата се съдържат голямо количество имунологично активни клетки, които формират имунен отговор при постъпването на антигени от външната среда, пак там са и Пайеровите плаки, които подобно на сливиците са част от лимфоидната тъкан и участват в работата на имунната система.
Ето защо от качеството на храната, която децата поемат (от там и състоянието на храносмилателната система) зависи дали те ще боледуват. Кои основни грешки се допускат в храненето на децата?
Залитане по „модерни” храни препоръчвани от всезнаещи майки по форумите. Те внушават, че си прост и безотговорен родител ако не даваш на детето си киноа, чиа, гхи, спирулина, стевия, японски гъби и т.н. Учените са категорични: полезно е традиционното хранене, нашата ензимна и генетична система е програмирана за храните, които са консумирали нашите предци, които виреят по нашите земи. Модерно е и избягването на някои храни, като съдържащите глутен например.
Ако детето страда от безпричинно разтройство, газове и болки в корема, свръхактивност с липса на концентрация, да, може да се помисли за глутенова непоносимост и да се направят изследвания. Неразумно е обаче да се лиши детето от пшеница, ръж, овес, ечемик (съдържат глутен) без основание. Изброените храни освен глутен съдържат и много ценни микроелементи и витамини необходими за растежа на детето.
Груба грешка е избягване на мазнините! Някои родители дават обезмаслено мляко на малките деца, което доказано е вредно! Мазнините са изключително полезни за растящия организъм (включително животинските), особено за мозъка и нервната система и хормоналния баланс. Разбира се, става въпрос за качествени мазнини –краве масло, зехтин и други растителни, но не и маргарин.
Говорим си за...
Храненето с готови и полуготови храни е престъпление спрямо здравето на децата, особено ако е постоянна практика. За да са вкусни те са пълни със захар (има я навсякъде, дори в кетчупа, лютеницата, консервите), овкусители, консерванти, маргарин... И разбира се, въздесъщият мононатриев глутамат, китайската подправка, която засилва вкусовите качества на храната. Домашно приготвената храна позволява избор на продуктите и подходящ начин на готвене.
Хаотичното хранене е предпоставка за проблеми с храносмилането и здравето. Приемането на едно хранене на различни продукти затруднява храносмилателната система. Златно правило е, че плодовете и млякото се дават като самостоятелно хранене, например междинни закуски, а не като десерт или заедно с храната.
Насилственото хранене прави децата още по-злояди. То отвращава детето от храната, вместо да й се наслаждава. Вредно е и разсейването по време на храна с играчки, „една лъжичка за мама, една за баба”. Храната се усвоява пълноценно когато се храним с удоволствие и когато сме гладни. А не когато родителите решат, че децата им са гладни.
Безалкохолните напитки (газирани и сокове) са най-ненужната храна за детето – оцветители, ароматизатори, подсладители, консерванти. От ранна възраст детето трябва да се научи, че единствената полезна течност е водата.
Още от д-р Андреева:
- Какви глупости вършим, когато сме гладни
- Защо не трябва да обуваме чорапогащник на малките момченца
- Различни ли са децата, родени със секцио?
- Шарката, която трябваше да изчезне, но все още е около децата ни: диагноза морбили
- Нетрадиционните начини за сваляне на високата температура
- Необяснимите шокиращи медицински случаи