Много е вероятно всяка българска къща да има собствена рецепта за баница, но още една никога не е излишна. Особено щом е наистина вкусна и носи късмети.
Необходими продукти за 8 - 10 порции:
12 ръчни кори за баница
500 г сирене
4 яйца
120 мл газирана вода
100 г стопено масло за намазване на корите
30 г горещо масло за намазване
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне
1. Сиренето се натрошава и се разбърква с яйцата.
2. Дъното на тавичка се намазва с масло. Покрива се с една кора, която се набира, за да заеме формата на дъното. Намазва се с четка с масло. Покрива се с втора кора, като се внимава да остава, колкото може повече въздух между корите. Намазва се с масло и се покрива с трета кора. Намазва се с масло и отгоре се разпределя равномерно ⅓ от плънката.
Редят се три кори, като всяка се намазва с масло, слага се половината от останалата плънка, отново три кори намазани с масло и останалата плънка.
3. Реденето на баницата завършва, като се сложат останалите 3 кори, като между тях се маже с масло. С остър нож баницата се нарязва на парчета. Късметите се слагат във всяко парче.
4. За глазурата яйцето се разбива, като постепенно се налива маслото. Баницата се напръсква с газираната вода и се намазва с глазурата.
5. Запича се 10 мин. във фурна, загрята на 220° С, и се допича 30 – 40 мин. на 180° С или докато се зачервят страните и дъното.
Разбира се, имате нужда и от късмети. Ние имаме цяла отделна категория за коледни късметчета, до която можете да стигнете оттук >>>
Трябва само да ги напишете на листчета и да ги сложите в баницата. Или пък отгоре ѝ, навити на рoлце и прободени с клечки за зъби.
Още рецепти за новогодишната трапеза:
Весело посрещане на нова година от екипа на Edna.bg!