Изисканата комбинация между кадифен бял шоколад, малко сметана и ароматен "Бейлис", допълнена със сироп от кафеен ликьор, превръща този десерт в неустоимо изкушение, на което си струва да се отдадете.
Необходими продукти за 6 порции:
За белия шоколадов мус:
200 г бял шоколад, нарязан на ситно
3 жълтъка
3 с. л. захар
3 с. л. Бейлис
2 ч. ч. подсладена сметана
За сиропа:
6 с. л. кафеен ликьор
1 с. л. глюкоза
1 с. л. светлокафява захар
За гарниране:
100 г бял шоколад
пудра захар и перли за украса
1 с. л. мед и кристална захар
Начин на приготвяне:
Ръбът на подходящи чаши или купички се намазва с мед и се потапя в кристална захар.
Сиропът се приготвя, като ликьорът, глюкозата и захарта се слагат да заврат. Когато захарта се разтопи, се охлажда и се разпределя на дъното на чашите.
Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова печка.
Жълтъците, захарта и ликьорът се слагат на водна баня, при непрекъснато разбиване, докато започнат да се сгъстяват. Прибавя се шоколадът и сместа се разбива с миксер, докато стане пухкава.
Сметаната се разбива на сняг и се разбърква с шоколадовата смес. Мусът се разпределя в чашите.
Шоколадът за гарниране се разтопява, охлажда се, сипва се във фунийка от хартия за печене, отрязва се връхче и се шприцова по очертаните контури на предварително нарисувани снежинки върху хартия за печене.
Снежинките се слагат да се стегнат в хладилника. Когато са готови, се посипват с пудра захар и с тях се гарнират мусовете.