Необходими продукти:
5 средно големи яйца
240 г захар
240 г масло
200 г брашно с набухвател
150 г брашно от спелта (вид жито) с 1 чаена лъжичка бакпулвер
стрити в хаванче семена от 12 шушулки кардамон
2 супени лъжици семена ким (стрити в хаванче)
6 супени лъжици мляко
3 супени лъжици негорчива тъмна бира
тъмна (кафява) захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер маслото заедно със захарта, а на тънка струя добавяме предварително разбитите с вилица яйца. Разбиваме продуктите за още няколко секунди до получаване на хомогенна смес.
След това прибавяме брашното и набухвателя, семената, млякото и бирата при постоянно бъркане. Когато всичко е добре размесено, разделяме тестото на две части, които поставяме в две кръгли тавички, предварително намаслени и набрашнени по дъното и стените, а дъното покриваме и с хартия за печене.
Накрая поръсваме кафявата захар по повърхността на сладкишите (за да се образува приятна коричка) и ги печем на 180 градуса за 30 минути. Втория сладкиш може да опаковаме в хартия за печене и да го съхраняваме на хладно за седмица-две.
* Автор Снежана Симеонова
Ако искате да се потопите в света на Билбо Бегинс, ще можете да го направите съвсем скоро с филма "Хобит: Неочаквано пътешествие", който ще можем да гледаме от 14 декември в кината на 3D и IMAX 3D.