Необходими продукти
За блата:
100 г печени, безсолни лешници
1 пакет какаови бисквити
1 с.л. какао
2 с.л. пудра захар
100 г разтопено масло
продукти за крема:
250 г натурален шоколад
350 мл сладкарска сметана
1 с.л. какао
3 яйца
1 ванилия
за украса:
горчиво какао
клонки касис
Начин на приготвяне:
Смелете във блендер лешниците, заедно с бисквитите. Добавете захарта, какаото и накрая разтопеното масло и пасирайте, докато получите мокри трохи. Изсипете ги във форма със свалящ се ринг. С помощта на супена лъжица оформете борд и дъно. Леко притискайте, но не прекалено, за да не стане основата много твърда при рязане. За да има по-добър вид, можете да подравните борда с нож, така че да е равен. Приберете формата в хладилник за 15 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Затоплете сметаната на котлона, докато клокне. В купа сложете начупения шоколад, какаото и ванилията. Залейте го с топлата сметана и бъркайте до хомогенност. Не бива да остават бучици. Изчакайте да се поохлади и добавете яйцата. Разбъркайте и налейте върху охладената бисквитена основа.
Печете 20 минути. Оставете да изстине напълно. Поръсете с горчиво какао и декорирайте с малини или клонки касис.