Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
10 г желатин
2 супени лъжици захар
портокалова есенция (или друг аромат)
оранжева сладкарска боя (по желание)
Начин на приготвяне:
Предварително подготвяме форма (тава), застлана с хартия за печене. Изсипваме желатина в млякото и го оставяме за десетина минути. Добавяме захарта, боята и есенцията.
Слагаме сместа на котлона и бъркаме до пълното разтваряне на желатина, като внимаваме течността да не заври. Оставяме я настрана да се охлади до стайна температура.
После наливаме сместа в голяма купа и я разбиваме в продължение на 10-15, а може и 20 минути, в зависимост от мощността на миксера ни. След като се образуват меки връхчета по повърхността, разбиваме още 2-3 минути.
Сипваме сместа в подготвената форма и заравняваме повърхността й. Покриваме я с фолио и я прибираме в хладилника за една нощ.
Нарязваме облаците с мокър нож. Държим ги в плътно затворена кутия и ги съхраняваме в хладилник. Издържат до два дни.