Необходими продукти:
700 г брашно
10 г суха мая
150 г кисело мляко
150 мл вода
3 яйца (отделяме единия жълтък за намазване на питката)
60 г краве масло (разтопено)
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
60 г краве масло (разтопено) за намазване на корите
Начин на приготвяне:
Замесваме еластично, нелепнещо тесто от изброените продукти по стандартния начин и го оставяме да втаса.
Разделяме втасалото тесто на две части и разточваме две кръгли кори.
Намазваме първата с разтопеното масло и налагаме втората върху нея. Горната оставяме ненамазнена.
Разрязваме четирите края на тестото навътре, без да стигаме до средата.
Всяка получена четвъртинка срязваме на още две, а след това съединяваме всички краища в центъра на тестото, оформяйки нещо като четирилистна детелина.
В средата може да поставим топче тесто. Оставяме питката да втаса още веднъж и я намазваме с отделения жълтък.
Изпичаме я на 170 градуса за 30 минути или докато се зачерви приятно. Изваждаме готовото тестено изкушение от фурната и го намазваме с масло.