Около празниците не е нещо необичайно или изненадващо хората да прекаляват с аперитивите и след това да имат тежки сутрини с неприятен махмурлук.
Сега обаче, благодарение на южнокорейски учени, може би ще се справяме по-лесно с последиците от алкохола.
Според изследването на Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея аминокиселините и минералите в аспержите успокояват симптомите на махмурлук и предпазват клетките на черния дроб от токсини.
В рамките на изследването, публикувано във "Journal of Food Science", учените анализирали компонентите на млади аспержи и сравнили биохимичните им свойства върху клетките на черния дроб на хора и мишки.
Изследователите анализирали също така различните компоненти на аспержите, за да установят кои части от зеленчука са най-полезни за предотвратяването на последиците от прекомерната употреба на алкохол.
Учените стигнали до извода, че листата на аспержите съдържат по-голямо количество аминокиселини и минерали от стеблото, което означава, че листата предпазват по-добре черния дроб от увреждане.
Предишно изследване на учени от Националния медицински университет Чеджу в Южна Корея показа, че аспержите са богати на аминокиселини, които стимулират функционирането на ензимите, а това ускорява разграждането на алкохола в тялото.
Проучването установи, че доброволците, които пиели течност, съдържаща екстракти от аспержа, проявяват по-малко симптоми на махмурлук.
Не за първи път учените установяват здравословните свойства на аспержите. Смята се, че зеленчукът е полезен в борбата с рака. Той се бори ефективно също с гъбичките, възпаленията и действа като диуретик.