В много западни страни през тези дни на годината магазините вече са подредили коледната си украса. Хората там още отсега тръгват на пазар за подаръци, а покрай това се настройват и за предстоящите празници.
У нас обаче тези неща се случват чак в последните дни преди Коледа, когато всички се сещат да купят дарове за своите любими. За да си доставите коледно настроение, обаче, не е нужно да чакате лудницата! Просто си направете този кейк!
Необходими продукти за 6 порции:
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
1 к. л. сол
1 ч. л. канела
1 ч. л. смляно индийско орехче
¼ ч. л. смлян бахар
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. л. есенция ванилия
3 яйца
2 ч. ч. сини сливи, без костилки, срязани на четири
1 ч. ч. нарязани орехови ядки
За глазурата:
⅓ ч. ч. пудра захар
⅓ ч. ч. прясно мляко
2 с. л. масло
2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се смесва със содата, подправките и захарта.
Прибавят се олиото, млякото и ванилията. Слагат се едно по едно яйцата. Накрая се добавят орехите и сливите.
Тестото се слага да се пече в намаслена правоъгълна тавичка (например 22х32 см) около 40 мин. в загрята фурна до 180°С или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.
Съставките за глазурата се разбъркват за 3 мин. в тиган на силен огън. Изпеченият сладкиш се охлажда леко, надупчва се с дървено шишче и се залива с глазурата. Сервира се топъл или студен.