С идването на зимата много хора инстинктивно посягат към мазната храна, за да компенсират загубата на енергия.
Учените установили, че за тази цел най-полезна е херингата, която съдържа полезни мастни киселини, които подобряват жизнените функции на организма.
Група шведски учени от Технологичния университет в Гьотеборг, ръководени от Хелън Линквист, открили, че херингата има много полезни свойства.
Този вид риба защитава от атеросклероза и предпазва сърдечно-съдовата система.
В изследването участват група доброволци, които се хранили със 150 грама филе от херинга пет пъти седмично.
Специалистите внимателно наблюдавали здравето им и установили, че ефектите са изключително благоприятни за организма.
Редовната консумация на херинга помага да намалите "лошия" холестерол и заздравява стените на кръвоносните съдове.
Това означава значително намаляване на риска от сърдечни проблеми и атеросклероза.
Според специалистите месото от херинга може да замени някои от най-скъпите риби като сьомгата.
Херингата е почти толкова полезна, а заради достъпната цена може да се яде всеки ден.