Баница с булгур и сирене (зелник)
За корите:
½ ч.ч. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
брашно за меко тесто
За плънката:
1 ч.ч. булгур
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 с. л. масло/мас
За поръсване на корите:
300 гр. сирене, 1 п. краве масло /мас/
Начин на приготовление:
В купичка се смесват булгура, водата солта и маслото и се слагат на котлона да набъбне булгура. Оставя се да изстине.
В отделен съд се замесва тестото за корите. Разделя се на 5 топки и от тях се точат се кори. Всяка се слага на хартия, поръсва с разтопено масло/мас, сместа от набъбналия булгур и натрошено сирене. Хартията се вдига леко от единия край, за да може кората да се навие на руло. След това корите се подреждат в предварително намаслена тава, отгоре се поръсват с мазнина и се пече баницата. След изпичане се поръсва леко с вода.
Рецептата ни е споделена от Златка Стоянова.
Включeте се и вие в новата коледна игра на Edna.bg и спечелете страхотен подарък!
Прочетете още:
Сладък качамак със сушени плодове