Две от задължителните девет или дванадесет постни ястия, които трябва да присъстват на трапезата на Бъдни вечер, са боб и тиквеник. Но тъй като повечето от нас са хора със забързано ежедневие, готвенето на толкова много различни гозби би отнело дни.
Затова ви предлагаме да комбинирате двете посочени неща в едно. Ще видите, че от тиквата става не само фенер за Вси Светии!
Необходими продукти за 5 порции:
1 по-малка кръгла тиква, около 4-5 кг
½ ч. ч. булгур
100 мл гореща вода
2 с. л. зехтин
2 скилидки пресован чесън
1 стрък праз, нарязан на шайби
5 гъби, нарязани на резени
300 г /2 ч. ч. сварен и отцеден зрял фасул
1 с. л. доматено пюре
1 малка люта чушка
1 ч. л. джоджен
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквата се измива, отрязва се капак, изчистват се семките, намазва се отвън и отвътре със зехтин, завива се с алуминиево фолио и се слага да се запече на 180°С или в микровълновата печка, докато омекне и се зачерви. Изхвърля се отделената при печенето течност.
Плънката се приготвя, като булгурът предварително се накисва в студена вода за 30 мин. и се отцежда. В загрятата мазнина се запържват празът, гъбите и чесънът. След 4-5 мин. се прибавят булгурът, фасулът, лютата чушка, водата и доматеното пюре. Плънката се овкусява със сол и пипер. Ври на тих огън, докато се свари булгурът. Ако има нужда, се добавя още малко вода.
Пълнежът се изсипва в тиквата и се пече на 180°С 10-15 мин.
Идея:
Преди печенето тиквата може да се поръси с моцарела или настърган кашкавал.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Пълнени сушени чушки с ориз и булгур