Необходими продукти за 8 - 10 порции:
1 пуйка цяла (с дреболийките)
1 глава лук
1 ч .ч . ориз
1 ч . ч. стафиди
1/2 ч . ч . олио
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1 . Дреболиите на пуйката се сваряват в подсолена вода и се нарязват наситно . Бульонът се запазва .
2 . Наситненият лук се задушава в част от олиото до омекване . Прибавят се оризът и дреболиите , заливат се с малко бульон и се варят да полуготовност на ориза . Свалят се от огъня и се смесват със стафидите и черен пипер .
3 . Пуйката се посолява отвътре и отвън , напълва се с плънката и се зашива, слага се в намазнена с останалото олио тава , залива се с бульона и се пече около 3 часа в загрята на 200 градуса фурна , като от време на време се полива с отделилия се при печенето сос .
Рецептата ни е изпратена от Невяна Николова Николова
Вижте още кулинарни идеи, подходящи за коледната трапеза: