Необходими продукти:
*пуешко месо - 1 пуйка, около 5 - 6 кг
*кисело зелел - 1 кисела зелка
*ориз - 1 ч.ч.
*гъби - 200 г
*лук - 1 глава
*стафиди - 50 г
*сол - на вкус
*мащерка
*червен пипер
*сух копър
*риган
*олио
*сол
Начин на приготвяне:
Добре измийте пуйката и я сложете да се вари заедно с вътрешностите ѝ. Отпенвайте и варете пуйката около час и половина.
Отделете от зелката горните 4-5 листа, а останалото накълцайте. Разпределете зелето в тавата.
Отцедете сварената пуйка и прецедете бульона ѝ.
В загряна мазнина запържете скълцаните ситно лук, гъби и измит ориз и нарязаните ситно пуешкидреболии. Овкусете със сол, червен пипер, стафидите и зелените подправки на око.
Долейте малко мазнина още и 1 ч.ч. от бульона на пуйката. Задушете плънката, докато оризът попие течността.
Напълнете хубаво пуйката и я зашийте. Сложете я в тавата върху овкусеното с малко мазнина и подправки зеле. Долейте 3 ч.ч. бульон.
Намажете пуйката с малко олио отвън и я покрийте със заделените листа кисело зеле.
Пухнете пълнената пуйка са се изпече в предварително загряна умерена фурна за около 90- 120 минути.
15 минути преди да извадите коледната пуйка с кисело зеле, махнете листата и я запечете до апетитен загар.
Весела Коледа!