Наш читател ни изпрати своя коледна рецепта за коледна питка елха.
Споделяме я с вас:
Необходими продукти:
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч топла вода
1 ч.ч олио
3/4 кубче мая
1 с.л. сол
4 с.л. захар
4,5 с.л сос песто
Около 800 г брашно тип 400
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
В млякото, водата, солта и захарта се разтваря маята, смесва се с олиото и се меси тесто. Меси се по-дълго, за да стане еластично. Разделя се на две, едната половина се поставя в тава върху хартия за печене и се оформя като елха. Намазва се плътно с пестото и се слага втората половина на тестото, оформя се като на снимката и се оставя да втаса.
Намазва се с белтъка и се поръсва със сусам отстрани и по средата, имитирайки гирлянди. Пече на 180-200 градуса до готовност.
Поздрави,
Милена Илиева
Прочетете още:
- Царски коледни сарми
- Коледни сарми със стафиди в гювеч
- Постна питка с тиква
- Коледна къща от... джинджифил
Ако вие също имате любими коледни рецепти, които искате да споделите с нас, изпратете ни необходимите продукти, техниката за изпълнение и снимка на крайния резултат.