Освен червеното вино в списъка на вкусовите чудеса от френската кухня диетолозите поставиха и сирената с плесени като например така популярното "Рокфор".
Благодарение на тях французите могат да си позволят мазни продукти, без да страдат от по-сериозни проблеми със сърдечносъдовата система.
По данни на изследователите от страната на шансона плесенните сирена притежават противовъзпалителни свойства. Особено добре тези млечни храни взаимодействат с киселинната среда върху обвивката на стомаха и повърхността на кожата.
Това обяснява и защо най-ниските показатели на смъртност от инфаркти и инсулти е точно във Франция.
Възпалението е естествена реакция на тялото спрямо уврежданията. При хронично възпаление страдат стените на артериите и се формират опасни отлагания.
Експертите се надяват скоро да извлекат противовъзпалителни съединения от сирената и да ги приложат успешно в козметичната и фармацевтична индустрия.