Всеки би попитал какво пък му е специалното на някакъв си кекс.
Ами в този важната съставка е виното, което примесено с аромат на портокал, прави кекса невероятен.
Необходими продукти:
125 г краве масло
150 г кафява захар
150 г бяла захар
3 яйца
250 мл червено вино
200 г брашно
60 г какао
1 ч.л. бакпулвер
Щипка сол
Настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
Брашното, какаото, , содата, бакпулвера и солта се смесват в купа. Маслото се разбива с двата вида захар, докато сместа побелее. Добавят се яйцата и портокаловата кора. Сухите съставки и виното се добавят на части, като се редуват. Сместа се изсипва в кексова форма, която е намазнена и посипана с какао. Пече се 35-40 минути в умерена фурна. След изпичането, се оставя във формата 5 минути и се изважда са се охлади.
За глазурата:
100 г натурален шоколад
50 г краве масло
1 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня. Оставят се съвсем леко да се охладят и към тях се добавя сметаната. Разбърква се добре всичко и с получената глазура се залива кекса.
Рецептата ни изпрати: Десислава Маркилова