Необходими продукти:
2 яйца
250 г мед
2 супени лъжици тъмна (кафява) захар
4 супени лъжици смлени бадеми + още 50 г за овалване
200 г сурови небелени бадеми
50 г сушени боровинки
50 г ръжено брашно
280 г спелтово брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка смлян сушен джинджифил (исиот)
1/2 чаена лъжичка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Слагаме бадемите в тавичка в загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Оставяме ги да изстинат. Смесваме всички продукти в твърдо тесто и го разделяме на две части - всяка от тях оформяме цилиндрично и продълговато - като салам, който овалваме в смлените бадеми, след което слагаме двете тестени части в тавичка на разстояние една от друга, понеже ще увеличават размера си при печенето.
Преди да ги пъхнем във фурната, ги натискаме леко с длан, за да станат по-плоски и ги печем на 180 градуса за 25-30 минути, докато станат добре опечени и твърди при натиск.
Изваждаме десерта от печката и го оставяме да изстине, без да го вадим от тавата. Когато е съвсем изстинал, го нарязваме с остър нож за хляб под ъгъл около 30-45 градуса на филийки с дебелина към 2 сантиметра.
Филийките подреждаме в тава (този път няма нужда да оставяме разстояние между тях) и ги доизсушаваме на 160 градуса за още 15 минути. Изчакваме сладките да изстинат и ги съхраняваме в добре затворена кутия.
* Автор Снежана Симеонова
Ако искате да се потопите в света на Беорн, ще можете да го направите съвсем скоро с филма "Хобит: Неочаквано пътешествие", който ще можем да гледаме от 14 декември в кината на 3D и IMAX 3D.