Днешният 14 ноември е обявен за Коледни заговезни и по традиция е последният ден, в който може да се консумира месо, яйца, млечни продукти и всякакви храни от животински произход. От утре, 15 ноември, до Коледа е времето на Рождественските (Коледните) пости.
Хората постят, мотивирани от различни причини. Едни го правят, за да освободят тялото си от натрупаните токсини. Други постят, защото вярват, че постейки телесно и духовно, ще се възвисят над дребните страсти, нечистите помисли и напразните суети, пише "Gotvach.bg".
Каквито и да са вашите лични причини да се откажете от прием на животински продукти през следващите 40 дни, не бива да забравяте, че постите са сериозно духовно и физическо изпитание.
По стара българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата задължително се поднася пиле (кокошка) с кисело зеле, тиквеник, в който стопанката е сложила много орехи, и ароматни пълнени чушки с боб.
Тя трябва да даде на всички около масата от блажното ястие, а след това да скрие лъжицата, с която е сипвала гозбите, за да бъде извадена
отново чак на Коледа, когато пак ще е разрешено похапването на месце.
Трапезата за Коледни заговезни е богата, за да се подготвят миряните за предстоящите постни дни.