Необходими продукти за 1 тава:
1 пакет точени кори
200 г кокосови стърготини
200 г смлени орехови ядки
200 г стафиди
200 мл газирана вода
1 пакетче ванилия
1 пакетче бакпулвер
300 мл олио
олио за намазване
за сиропа:
1 кг захар
1 л вода
Начин на приготвяне:
1. Кокосовите стърготини, ореховите ядки и стафидите се смесват. Прибавят се бакпулверът, ванилията и газираната вода.
2. Точените кори се разделят по две, плънката се разпределя, разстила се върху тях и се навиват рула. Всяко руло се разрязва на три или четири парчета (като пурички) и се нареждат в намазнена тава.
3. Баклавата се залива с нагрятото до кипване олио. Пече се 20–30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
4. Захарта за сиропа се разтопява в 1 л гореща вода и се оставя да се охлади. Топлата баклава се залива с изстиналия сироп. Оставя се да престои 2–3 часа и се сервира.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!