Необходими продукти:
1 кисела зелка
За плънката:
около 1 кг свинско месо (врат или гърди)
1 чаена чаша ориз
половин пресен среден домат (обелен и ситно нарязан)
1 морков
1 яйце
1 голяма глава кромид лук (ситно нарязан)
1 стрък праз лук (бялата му част, ситно нарязана)
малко корен от целина (настърган)
1 супена лъжица лютеница
черен пипер
сух риган (или чубрица)
сол на вкус
За соса:
1 пресен домат (обелен и ситно нарязан)
1 супена лъжица лютеница
1 супена лъжица хубав, сладък червен пипер
брашно (според размера на тавата и необходимия сос, приблизително 2 супени лъжици)
зехтин
сух риган
3-4 скилидки чесън (счукан)
сол на вкус
захар (за баланс на киселинността)
вода (около 3 чаени чаши)
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на ситни кубчета. Нарежете и всички останали продукти (морковите на кубчета, лука, домата и праза - на ситно). Смесете всички съставки за плънката и ги разбъркайте много добре. Ако решите да запържите плънката, сложете яйцето накрая, когато плънката изстине.
Пригответе соса като запържите брашното и червения пипер, после добавете ситно нарязания домат и лютеницата, постепенно долейте водата. Намалете котлона, прибавете всички останали съставки за соса, овкусете със сол и захар (според вашия вкус) и изключете котлона.
Завийте плънката за сармите в листа кисело зеле и ги полейте със соса. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете около 1,30-2,00 часа на 200 градуса. По желание можете да сервирате готовото ястие с прясна целина или магданоз.