Как да отгледаме ароматен кориандър в саксия у дома

Как да отгледаме ароматен кориандър в саксия у дома
Снимка: Thinkstock

Кориандърът е добре позната подправка.

Има широко разпространение освен в кулинарията, и в народната медицина.

Плодовете му имат благотворно влияние за секрецията на стомаха, червата и белите дробове.

Полезни са за кръвоносните съдове и стимулират имунната система.

Кориандърът се препоръчва и при болки в стомаха, диария, кашлица, задух, бронхит. Компрес от листата му облекчава болките в ставите.

Освен всичките тези полезни свойства, растението придава и чудесен вкус на редица традиционни ястия. Най-хубавото в случая е, че е изключително лесно да си отгледате вкъщи растението, без това да изисква особени грижи.

За целта ви е необходима продълговата саксия.

Идеалните мерки са около 45 сантиметра широчина и дълбочина около 20-25 сантиметра. Това е необходимо, защото специфично за кориандъра е, че не трябва да се мести след като веднъж е засят.

Поставете на дъното на саксията дренаж от дребни камъчета или глинени черепи, но внимавайте да не покриете дупките на дъното, за да може излишната вода да се оттича.

кориандър
Снимка: Thinkstock

Допълнете съда с обогатена песъчлива почва, която можете да си набавите от близкия цветарски магазин. Преди да засадите семената, напоете почвата с вода, като внимавате да не прекалите.

Почвата трябва да е леко влажна, а не да се е превърнала в кал. Поставете равномерно семената и ги покрийте с тънък слой пръст.

Саксията се оставя до прозорец, за да бъде постоянно изложена на слънце. Кориандърът не се нуждае от специална температура. Счита се, че стайната е идеално условие за неговото развитие. Обикновено в рамите на седем до десет дни семената покълват и се показват от почвата.

Снимка: Thinkstock

Нужната на растението влага са осигурява с пулверизатор. Не се полива, защото семената са посети в плитка почва и могат да се изместят. Земята трябва да се поддържа относително влажна, за да може кориандърът да се развива добре.

Това е всичко. Когато стъблата на кориандъра достигнат 10-15 сантиметра височина, може да ги откъснете. Веднъж седмично премахвайте по два-три листа от растението, тъй като по този начин ще стимулирате продължителния му растеж.

Снимка: Thinkstock

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти