Според историята кифличката с форма на полумесец е измайсторена във Виена по повод победата на австро-унгарците над османската армия на Мустафа и наречена от австрийците "рогче".
През 1770 г. Мария-Антоанета, австрийска принцеса и съпруга на Луи ХVІ, пренася рогчето във Франция, където го кръщават croissant - думата за полумесец.
Едва тогава започва истинската история на кроасана, превърнал се в един от символите на френската автентичност. В края на ХІХ и началото на ХХ век френските хлебари преоткриват кроасаните и заместват използваното дотогава тесто с многолистно.
Домашните кроасани тук са неопровержимо доказателство на старата теза за трите тайни на френската кухня: масло, масло и още масло.
Френските майстори сладкари твърдят, че за да се направи добър кроасан, трябва да се спазят около петдесет параметъра. Най-важните от тях обаче са качеството и количеството на маслото и брашното, времето за втасване на тестото, температурата на печене и, разбира се, правилното оформяне.
При достатъчно желание нежната френска кифличка, чиито мирис, вид и вкус пречупва и най-упоритото детско злоядство, може да се направи и в домашни условия.
Ето как...
Необходими съставки:
брашно - 300 г
сол - 1 ч.л.
захар - 2 с.л.
прясно мляко - 250 г
масло - 200 г
жълтъци - 2 бр. за намазване
Начин на приготвяне:
В прясното мляко разтваряме маята. Солта и брашното се пресяват в купа и се добавя захарта. Замесва се тесто. Оставя се в намазнена купа да втаса около 30-40 мин.
След като втаса, премесваме и увиваме в стреч фолио. Слагаме тестото в хладилник за 40 мин. Маслото слагаме върху стреч фолио и с точилка правим квадратна форма. Слагаме го в хладилника при тестото.
Студеното тесто се слага върху набрашнен плот. Разточва се във формата на кръст. По средата слагаме студеното масло и сгъваме. Разточваме внимателно във формата на правоъгълник.
Движенията при разточването трябва да бъдат само напред-назад. Оформеният правоъгълник се прегъва на три. Увива се в домакинско фолио и се оставя на гладно за малко повече от половин час.
Тази процедура се извършва още 5 пъти. Ако маслото започне да изтича, се връща на студено, докато отново се втвърди. След последното сгъване оставяме 40 мин. (Аз оформям кроасанчетаи оставям да престоят в хладилник и сутринта ги пека за закуска.)
Кроасаните се оформят, като разточим тестото като правоъгълник. От него се разрязват триъгълници. Те се навиват, като се започне от основата на триъгълника, та чак до острия им край.
Подреждаме ги в тава и оставяме на топло да втасат 30-40 мин. Намазват се с жълтък. След което печем на 200 градуса до готовност.
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.
Прочети още:
-
Бързи и вкусни идеи за сутрешна закуска
-
Светещи франзели и кроасани? Защо не!?
-
Свещеният ден неделя: оставете всички задачи и си починете
-
Сладките храни, приятели на диетата ни