Морковите са много полезен зеленчук и може би най-добрият източник на витамин А.
Най-добре е да бъдат консумирани сурови, за да се запазят всичките им полезни качества.
Когато и да посегнете към морковите, няма да сбъркате, а колкото по-често ги включвате към менюто си, толкова по-добре.
Сега ще ви предложим една интересна рецепта за морковен шейк. Напитката е много освежаваща, полезна, хранителна и най-вече вкусна. Рецептата е щедро споделена от sprint2thetable.com.
Необходими са ви:
- ½ чаша бадемово мляко
- парченце тофу (не е проблем да прецените количеството на око)
- 1-2 моркова
- малко джинджифил (настърган или на прах, количеството зависи от вкуса ви)
- щипка индийско орехче
- щипка ванилия
Морковите ги правите на пюре, прибавяте останалите продукти, разбивате в шейкър (или в блендер, ако имате, тогава зеленчуците е нужно да са само нарязани или настъргани) и напитката ви е готова. Става гъста, но вкусна и засищаща.
Хубавото на този шейк е, че може да изменяте съставките както намерите за добре. Сокът от ябълки например, чудесно пасва с този от моркови.
Може да прибавите целина или пък да подсладите с накиснати предварително годжи бери.
При по-топло време може да се добави и натрошен лед.
Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Не случайно той се нарежда сред най-ценните зеленчуци в кухнята на много народи.
А как да ди направите хляб от моркови, четете тук.