В края на лятото доста хора обичат да приготвят буркани в любими вкусотии, които да похапват през зимата. Отиващият си топъл сезон ни дарява с много пресни плодове и зеленчуци и сега е моментът да направим и любимите ни плодови сладка, които след това да похапваме през цялата година намазани на филийка, сложени в различни десерти или пък с любимте съботни палачинки.
Но истината е, че правенето на сладко изисква време и усилия, които не всеки може да отдели. Подготвяне на плодовете, готвенето им със захар, стерилизиране на буркани...
Но какво ще направите, ако ви кажем, че има начин да направите любимото ви плодово сладко без кой знае какви усилия? Има начин да направите сладко от всеки летен плод само за 5 минути и с помощта на една вълшебна съставка!
Името на магичната съставка е - чия!
Семената от чия се описват като суперхрана, богати са на омега-3 мастни киселини и са богати на протеини и амино киселини. Те не само са много добри за здравето ни, но и са известни със свойството си бързо да абсорбират вода и да превръщат течностите в леко желирани. Това е отлично качество, което помага именно за направата на сладка!
Вместо да кипвате вода, да използвате желатин и други подобни, чията ще помогне на намачканите и леко сварени плодове да се стегнат почти на мига. Ако пък поставите сладкото да се охлади, ефектът ще се засили още повече. Крайният резултат е вкусно сладко с приятна текстура, което е идеално допълнение към някоя филийка, смесено с кисело мляко или овесени ядки.
Трябва да знаете, че полученото сладко не е подходящо за продължително съхранение, но е перфектно за хапване в следващите няколко дни или седмици след направата му, ако го съхранявате в хладилник.
Ето и как да си направите бързо сладко с плодове и чия: