За повечето от нас ароматът на сладка и конфитюри събужда онези детски спомени, когато безгрижието и олелиите бяха неразделна част от всекидневието ни, а нашите баби правеха всичко възможно, за да задоволят и най-големите ни кулинарни прищевки.
Затова нека се върнем към тези любими и чистосърдечни мигове, приготвяйки си един чуден мармалад, за да ни е още по-сладко и приказно по Коледа.
Необходими продукти:
400-450 г пюре от тиква
180 г кафява захар
100 мл кленов сироп
1 супена лъжица лимонов сок
1/4 чаена лъжичка канела на прах
1/8 чаена лъжичка настърган джинджифил
1/8 чаена лъжичка кардамон
1-2 пръчици карамфил
Начин на приготвяне:
Изпечете тиква и я пасирайте в блендер, за да получите пюре. След това изсипете пюрето и всички останали продукти в тенджера и бъркайте на максимална степен на котлона за около 20 минути. Когато консистенцията стане достатъчно гъста, отстранете съда от печката, изчакайте сместа да изстине и я разпределете в буркани. Съхранявайте мармалада в хладилник.