В сезона на малините, днес споделяме с вас Edna техника за малинов оцет и как да си направите такъв у дома - точно за 25 минути.
Важна е обаче предварителната обработка на малините - каква по-точно е тя, вижте в следващите редове:
Необходими продукти:
500 г малини
300 мл бял винен оцет
80 г захар
Начин на приготвяне:
Малините се слагат в стъклен съд, намачкват се леко и се заливат с оцета. Покриват се първо с прозрачно фолио.
След това се покриват и с алуминиево фолио и се оставят така за една седмица на тъмно и студено (в мазе или в хладилник), като периодично се разбъркват.
Прецеждат се през марля и цедка, като плодовете не трябва да се притискат, за да не стане мътен оцетът.
Отцедената смес се слага в керамична касерола, сипва се захарта и се вари около 10-15 минути на слаб огън (не бива да кипи), като периодично се отпенва.
Готовият малинов оцет се налива в стерилизирани стъклени шишета и се охлажда.
Съвет: Най-вкусен е една седмица след като е приготвен. За да обогатите вкуса на оцета, в шишетата може да сложите стрък мащерка, стрък розмарин, или пипер меланж. Отцедените малини може да прецедите и да кипнете сместа със захар – ще получите сладко-кисел сос, подходящ за запечено сирене.
А във видеото от официалния канал на "Бон Апети" във Vbox7 можете да проследите нагледно как да си направите малинов оцет:
Вижте още: